En person står vid en sjö i ett naturskönt område, med en klädd i en beige jacka. Bakgrunden visar en lugn sjö och tallar som sträcker sig mot en fjärran kulle i horisonten. Landskapet är präglat av höstfärger och en mjuk ljusning från solen som går ner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tror att vi kommer få rätt” – hör vd:n för gruvbolaget om beskedet att Bergstaten säger nej till att öppna gruvan i Stekenjokk men ja till att gå vidare med gruvplanerna Levi, i närheten av Stekenjokkfyndigheten. Foto: SVT

Nej till gruvan i Stekenjokk – företaget: ”Överklagar till regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Bergmästaren har beslutat att säga nej till att öppna gruvan i Stekenjokk. Detta på grund av att det inte anses att bolaget visat att fyndigheten är lönsam. Ett beslut som gruvföretaget kommer att överklaga till regeringen.

Gruvan i Stekenjokk stängde för 36 år sedan. Det är företaget Vilhelmina Mineral, som ägs av Bluelake Mineral, som vill starta verksamheten igen. Företaget har i många år försökt få tillstånd att återuppta driften i den nedlagda gruvan i Stekenjokk utanför Klimpfjäll.

Området är utpekat som riksintresse för mineralerna zink, koppar och bly, och är samtidigt av riksintresse för rennäringen.

Länsstyrelsen ändrade sig

Efter att ha avslagit företagets ansökan för Stekenjokk ändrade sig Länsstyrelsen i Västerbotten i augusti i år och sade nu ja.

Gruvan ligger i en känslig miljö samt i anslutning till ett Natura 2000-område. De två samebyarna i området har sagt nej till planerna. Gruvbolaget ska endast bryta malm på vintern, från och med november till och med april varje år, för att inte störa rennäringen. Samebyarna ska också vid behov kunna stoppa hela eller delar av bolagets verksamhet i området under april månad.

Men nu ger alltså Bergsstaten avslag på ansökan om bearbetningskoncession för fyndigheten i Stekenjokk.

– När det gäller Vilhelmina Mineral AB:s ansökan för Stekenjokk är bergmästarens samlade bedömning att bolaget inte kunnat påvisa en fyndighet som kan tillgodogöras ekonomiskt och har därför avslagit ansökan, skriver Bergsstaten om beslutet.

Kommer överklaga till regeringen

Peter Hjorth, vd för gruvbolaget, är inte nöjd med beslutet.
– Det är felaktigt, det finns redan ett godkännande. Vi kommer att överklaga till regeringen, säger Peter Hjorth.

Beviljas tillstånd för annan fyndighet

Vilhelmina Mineral får dock beviljad bearbetningskoncession för koppar-, zink-, bly-, guld- och silverfyndigheten Levi i Vilhelmina kommun, i närheten av Stekenjokkfyndigheten.

– I fallet med Levi så är bedömningen att det går att få till en samexistens mellan riksintresset för värdefulla ämnen eller material och riksintresset för rennäring. Men i mitt beslut anges ett antal villkor till skydd för rennäringen, vilka är en förutsättning för att koncessionen kan beviljas, säger bergmästaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.