Förslaget innebär i praktiken att staten kan gå in med egna topplån till de som vill bygga bostäder i glesbygd.
– Det behövs i vår region om man ska kunna bygga. Folk inser inte riktigt att ett hus här i inlandet kostar precis lika mycket att bygga som ett hus där det finns ett marknadsvärde på marken. Där blir det en investering och värdet stiger. Investerar du 3-5 miljoner här sänker du direkt värdet till maximalt en miljon, säger Elin Andersson, verksamhetschef för kommunal utveckling i Norsjö.
Även Karin Malmfjord (S), kommunalråd i Storuman, säger att ett stort problem är möjligheten att få lån för att kunna bygga.
– Det är lika dyrt att bygga i, säg, Tärnaby och Hemavan som att bygga i Umeå. Det är ju inte gratis att dra in vatten och avlopp i glesbygd, det kostar pengar det också.
Förslaget ligger hos Finansdepartementet
Stefan Svensson är ämnesråd på enheten för bostäder och byggande på Finansdepartementet. Han menar att det kan finnas vissa orsaker till att beredningen har dröjt, bland annat att det finns flera frågor som berör ämnet som kan ha påverkan på varandra men också att det inte varit prioriterat under våren.
– Det här året har resurserna helt fokuserats på andra frågor, framför allt saker som rör corona.
Hör mer om förslaget i klippet ovan.
Boverkets förslag
”Finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder på landsbygden”
Boverket fick i uppdrag 2018 att ta fram förslag på åtgärder som underlättade finansieringen av bostadsbyggen på landsbygden.
Det utmynnade i ett slutgiltigt förslag som lämnades in till Regeringskansliet i april 2019, sedan dess har det legat på enheten för bostäder och byggandes bord på Finansdepartementet men beredningen har dröjt.
Förslaget innebär i praktiken att staten kan gå in med egna topplån till de som vill bygga bostäder i glesbygd, eller där produktionsvärdet är högre än marknadsvärdet och bankerna inte ger några lån. Det finns dock ett krav att finansieringen måste täckas till minst 50 procent av ett annat lån, dessutom kommer statens räntenivå ligga högre än bankernas.