På lördag drar Stora Nolia igång och pågår under nio dagar. Kostnaderna kan dra iväg för både handlarna och utställarna.
– Det är mycket kringkostnader, som löner och hotellöveernattningar. Totalt sett så har det blivit dyrare, säger utställaren Leif Blomqvist.
Med tanke på alla kringkostnader, går ni plus då?
– Vi hoppas det, annars skulle vi inte vara här, säger Blomqvist med ett skratt.
LÄS MER: Här är drömgränserna man vill uppnå under Noliamässan
Under Stora Nolia är det många utställare som kommer från andra städer och då tillkommer boendekostnader. En del Umeåbor väljer att hyra ut sina lägenheter under mässan och då går det att fynda boende för 6.000 kronor i stället för drygt 15.000 kronor för nio dagar.
– Vår utomhusmonter täcker drygt 200 kvadratmeter och kostar 60.000-70.000 kronor för de nio dagarna som vi är här. Sedan bor vi fyra personer på campingen och betalar 14.000 kronor, säger Robert Gabrielsson som ställer ut stugor och bastu.
Risk för smitning med swish
De flesta av utställarna tar emot både kontanter, kort och swishbetalningar. Appbetalning via swish har blivit allt mer populär, men det finns farhågor med systemet.
– Jag tror att swish rent teoretiskt gör det enklare för kunder att fuska och slippa undan betalningen. Det kan vara dålig täckning och sedan tar det längre tid, man ska fippla med apparna och lätt slinka iväg när det är lång kö, säger blomsterutställaren Leif Blomqvist.
Ostförsäljarna Anna Zäll och Ida Lindman använder swish som b-plan om kortläsaren lägger av.
– Det tar lite längre tid med swish, men fördelen är att kunderna får pilla med transaktionen i stället för att vi ska knappa på kortläsarna, det blir en sak mindre att hålla reda på, säger Anna Zäll.
Tips: ”Ta buss och cykel”
Biträdande projektledaren Anna Wikman tipsar besökare att ta buss eller cykel till området då det brukar vara ont om parkeringsplatser.
– Sedan är det bra att ha en bestämd samlingsplats om man tappar bort varandra och om täckningen på mobilerna inte fungerar, säger Wikman.
Som arrangör tänker Wikman att det är positivt med den minskade kontantanvändnigen.
– Jag tänker att det är bra och enklare att hantera både för oss och utställare, det blir mindre efterarbete, säger projektledaren Anna Wikman.