Barn står framför böcker på bibliotek

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver dem” – hör barnen och lärare om att böckerna nu försvinner. Foto: Anders Öhlund/SVT

Biblioteket i Fredrika ska läggas ner – nu försvinner böckerna: ”Inte bra”

Publicerad

Åsele kommun ska spara pengar och biblioteket i Fredrika ska läggas ned. Beslutet har överklagats men böckerna har redan börjat försvinna från hyllorna.

Biblioteket ska läggas ner och bara skolbiblioteket blir kvar i Fredrika. Redan nu har böcker börjat försvinna från hyllorna och flyttats till biblioteket i Åsele.

– De har bara tömt hyllorna och tagit alla böcker . Det är jättetomt här. Vi trodde att man skulle vänta till Förvaltningsrätten tagit upp vår överklagan. Det är skandal, säger läraren Katarina Henriksson.

Kommunalrådet: ”Beslutet är fattat”

Åsele kommunen med 2 700 innevånare har en svår ekonomisk sits . Fullmäktige har beslutat spara 4 miljoner kronor i Fredrika, en kommundel i Åsele där det bor 200 personer.

Förutom att biblioteket läggs ner stängs också äldreboendet Duvan, och boende och hemtjänstpersonal flyttas till Åsele.

– Beslutet är fattat, men ingenting hindrar att vissa saker görs trots att överklagandet inte är behandlat säger Andreas From (S) kommunalråd i Åsele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.