Splitbild. Till vänster står en kvinna med glasögon och lugg. Till höger sitter kommunledningen uppradade vid ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill ha kvar servicen i byn så vi kan bli gamla här” – hör Margareta Johansson om informationsmötet som hölls tillsammans med kommunen. Foto: SVT/Moa Lindberg

Oro för nedskärningar i Fredrika: ”Vi vill ha kvar servicen”

Publicerad

I Fredrika finns en oro och rykten om nedstängning av äldreboendet Duvan. Bybor kritiserar Åsele kommun för att de inte fått information om vad som pågår.  

– Vi kommer inte att lägga ner det på något sätt i dagsläget, däremot kanske vi kommer utveckla det i framtiden, säger Andreas From (S), kommunalråd.

I veckan samlades drygt 60 bybor i Fredrika för att be Åsele kommun reda ut vad som händer på byn. Från kommunens sida var kommunchef, kommunalråd, socialchef, tekniskchef och ordförande för omsorgs- och utbildningsutskottet på plats.

En av de heta frågorna var vad som händer med äldreboendet Duvan. Under pandemin gav kommunen som förslag att dra ner på boendeplatserna och Fredrika skulle gå från tolv till fem platser. Men vad som hände med det tyckte byborna var oklart och ryktet om nedstängning spreds.

– Duvan kommer få färre platser. Men vi kommer inte att lägga ner det på något sätt i dagsläget, däremot kanske vi kommer utveckla det i framtiden, sa Andreas From (S), kommunalråd under mötet.

”Vi och dem-känsla” 

I förslaget tappade Fredrika fler platser på äldreboendet än vad Åsele gjorde. En kritik på detta var att byborna känner sig bort prioriterade från centralorten och att det skapats en vi och dem-känsla i kommunen.

– Vi ser gärna att kommunen hälsar på oss några gånger om året så vi kan få information och skapa en dialog om det här, säger Margareta Johansson i Fredrika.

Se mer från mötet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.