Fredrikaborna vill tillhöra Lycksele framöver. Foto: Svt

Stor besvikelse i Fredrika

Uppdaterad
Publicerad

Nu laddar byborna för plan B – att gå ur kommunen.

Besvikelsen är stor efter gårdagens besked att högstadiet läggs ner i Fredrika. Nu laddar byborna för plan B.

– Vi känner oss så besvikna och tycker att det känns som Åsele kommun har amputerat bort Fredrika, säger Kerstin Hamberg Bergholm, en av mammorna till elever på skolan som berörs.

Ingen framtid

Kerstin Hamberg Bergholm är tillika företagsledare för en industri på orten som hon tidigare hotat med att flytta från orten om nedskärningar skulle drabba skolan.

– Barnen är ju vår framtid. Nu känns det som politikerna inte ser någon framtid i Fredrika, så vi resonerar nu om att lämna Åsele kommun för en annan.

Vill till Lycksele

Det är Lycksele som är den önskade kommunen att få lov att ingå i. Kommunen har hittills inte fått frågan, men när Västerbottensnytt ringer upp kommunalråd Lilly Bäcklund(S) i Lycksele låter hon närmast förvånad.

– Jag känner ju igen reaktionen sen Örträsk ville skifta kommun till Bjurholm och jag kan förstås förstå att man vill göra något, men med det elevunderlag som Fredrika har nu kan jag också förstå politikerna, säger Lilly Bäcklund(S) om idéerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.