Redan på 1970-talet diskuterades skolan i Fredrika när elevunderlaget sviktade. Och för fem år sedan gick bara två barn på skolan. Läraren Agneta Renman förflyttades till Åsele.
– Jag fick veta att det inte fanns något jobb åt mig i Fredrika, skolan hade ingen framtid. Jag tvingades jobba några år i Åsele, men nu är jag tillbaka igen här i Fredrika – det känns underbart, säger Agneta Renman.
Familjer flyttade
För fem år sedan, när skolan var akut nedläggningshotad, flyttade familjer från Fredrika. Det är 57 kilometer till Åsele och föräldrarna accepterade inte planerna på två timmar i skoltaxi varje dag för barnen.
Men nu har det vänt för skolan som överlevt mot alla odds. I dag är det 19 elever på skolan och läraren Josefin Öberg har sökt sig dit som ett medvetet val.
– Att flytta ut till glesbygden har blivit ett alternativ för många, det var det inte för tio år sedan, då blev man idiotförklarad. Det är ju toppen att skolan är kvar, då kan man flytta till Fredrika, säger Josefin Öberg.
”Skolan betyder allt för oss”
Normalt så skulle en skola som Frerdrika varit nedlagd för länge sedan. Men föräldrargrupper som protesterat i en by som vägrar att dö är förklaringen till att den överlevt.
Josefin Öberg tror på Fredrikas framtid.
– Om skolan varit närmare en större ort hade den varit nedlagd, då hade man inte heller fått den här inflyttningen. Skolan betyder allt för oss, säger Josefin Öberg.