Det var vid Skellefteå AIK:s avgörande finalmatch förra året som en chef inom ett av Skellefteå Krafts dotterbolag bjöd en annan chef inom ett offentligt ägt bolag. Bägge chefernas fruar var med och även de blev bjudna.
Enligt dokumentationen till fakturan från restaurang Rinkside var anledningen till mötet att diskutera avtal mellan de båda bolagen. Det är en viktig detalj, enligt Claes Sandgren, som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet.
– Då kan det påverka personens beslut och det är försvårande, säger Claes Sandgren, som tidigare varit ordförande för Institutet mot mutor.
Kan vara ett mutbrott
Han har gått igenom de två dokument om det här mötet. Claes Sandgren tycker det är ett misstänkt mutbrott.
– Jag tycker en åklagare borde utreda det här, säger Claes Sandgren till SVT Nyheter Västerbotten.
Läs också: Bjuder kommunalråd och chefer på hockey
Totalt var fakturan från Rinkside på 3280 kronor. Men i efterhand har chefen på Skellefteå Kraft fått löneavdrag för både sin fru och den bjudna chefens fru. Men Sandgren anser att skadan redan är skedd och han pekar på fyra punkter som gör att han tycker åklagare ska titta på ärendet:
1: Även om det redan var ingånga avtal som diskuterades är det försvårande att bjudningen skedde i samband med diskussioner om avtal mellan bolagen.
2: Värdet på bjudningen är inte ringa och dessutom rör det sig om en match som kan ses som mer värd än bara kostnaden för biljetten eftersom det är en avgörande finalmatch.
3: Fruarna var med och det ser bara ut att finnas bara nöjesinslag i mötet.
4: Chefen på det offentliga bolaget som blev bjuden är föredragande om avtal med Skellefteå Kraft och /eller i ställning att han kan teckna avtal med Skellefteå Kraft.
Fruarna var med – för att det var helg
Varken den bjudna chefen på det offentligt ägda bolaget eller chefen på Skellefteå Krafts dotterbolag ser något fel i deras träff.
Varför hade ni med er fruarna när ni skulle resonera om ert avtal?
– Det var en lördagsmatch (söndag, reds anm). Han reser lika mycket som jag så det är svårt att träffas, säger chefen på Skellefteå Kraft-bolaget. Han säger också att det inte rörde sig om en förhandling utan om att diskutera hur det nuvarande avtalet fungerade.
Chefen på det offentligt ägda bolaget som blev bjuden vill inte träffas för en intervju, men säger att han inte ser några konstigheter med mötet.
Ser du inget problem med att du och din fru blir bjuden på det här viset när ni diskuterar avtalsfrågor?
– Jag har inte tänkt på det viset. Jag reser ju mycket och jag kan tänka mig att han tänkte att fruarna ska vara med om vi ändå ska träffas på helgen, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.
Han ser inte heller någon risk med att han skulle låta sig påverkas i sina beslut även om han blir bjuden på hockey och middag.
Läs också: VD fick löneavdrag efter SVT:s granskning
Berörda undviker SVT:s frågor
Två månader efter mötet meddelade det offentligt ägda bolaget, via chefen som bjöds på hockey och middag, att de vill förlänga avtalet med Skellefteå Krafts dotterbolag.
I fredags förra veckan bad vi Skellefteå Krafts vd om en intervju angående detta. Men Skellefteå Kraft hänvisade till den berörda chefen på det aktuella dotterbolaget.
SVT har sedan i måndags återigen sökt den aktuella chefen utan att nå honom. I måndags fick han också ta del av professor Claes Sandgrens bedömning via ett skriftligt meddelande. Men han har inte svarat på frågan hur han ser på att representationstillfället kan röra sig om ett mutbrott.
Istället har Skellefteå Kraft lämnat två skriftliga meddelanden från dotterbolagets vd.
Där står bland annat att vd:s ”bedömning är att mötet den 24 april hållits inom ramen för en allmänt accepterad umgängesform mellan en kund och en leverantör”.
Offentligt bolag har strängare regler
Claes Sandgren säger till SVT Nyheter Västerbotten att chefernas agerande i samband med finalmatchen är märkligt och att det kan röra sig om mutbrott även om det inte var en förhandlingssituation.
– Det skulle vara mer försvårande om det här skedde i direkt anslutning till att man förhandlade om ett avtal. Man ska också hålla i minnet att vi talar om ett offentligt ägt bolag och då brukar man göra något strängare bedömningar, säger professor Claes Sandgren.