”Det här är värre än vi nånsin haft under pandemin” – hör om smittläget inom äldreomsorgen. Foto: SVT

Smittspridningen hög inom äldreomsorgen i Umeå – verksamhetschefen: ”Försvinner inte för att man slopar lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 april ska covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom och pandemilagen ska skrotas, enligt ett förslag från regeringen.

Inom äldreomsorgen i Umeå kommer troligen många skyddsrutiner hänga kvar även därefter.

– Smittan försvinner inte för att man slopar lagen, säger Björn Hammar, verksamhetschef för Hälso- och sjukvård i hemmet.

Smittspridningen är fortsatt hög i samhället. Inom äldreomsorgen i Umeå är många sjuka, både personal och brukare. I dagsläget är 58 medarbetare och 60 brukare smittade av covid-19.

– Det är många smittade, men det blir inte värre. Just nu sjunker smittan bland medarbetarna, men stiger hos brukarna, säger Björn Hammar och fortsätter:

Coronaviruset i Västerbotten

– Hälften av alla boenden har fått dos fyra och vi fortsätter med det, det kommer att bromsa upp spridningen ytterligare.

Dialog med smittskydd

Han tror inte att man kommer att ta bort de smittskyddsåtgärder som finns i dagsläget efter den 1 april.

– Jag tror och tänker att det kommer att kvarstå. Vi har inte hunnit diskutera det än, men smittan försvinner inte för att man slopar lagen, säger han.

Däremot kan vissa saker eventuellt förändras, till exempel krav på munskydd under hela arbetspasset. I dagsläget screenas också all personal två gånger i veckan.

– Vi kommer att ha dialog med smittskydd som vanligt, och följa deras rekommendationer. Men förra veckan var det 12 procent av de testade som bar på smittan, utan att veta om det. Många har inga symtom, säger Hammar.

Smittskydd: Försiktig övergång

– Anmälningsplikten och smittspårning kommer finnas kvar inom vården. Vi vill fortsätta skydda de svagaste och vårdrutinerna kommer att ses över. Exakt hur det kommer bli framöver är inte klart än, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare, och fortsätter:

– Det kommer inte ske några stora förändringar utan vi tror på en försiktig övergång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet