Naturvårdsverket uppskattar att det finns runt 2 900 björnar i Sverige. Därför tillåts rekordmånga björnar att skjutas i år, totalt 501 individer. Men Jaktkritikerna litar inte på myndighetens siffror och menar att det inte handlar om förvaltning av björnstammen. De menar att syftet är att gynna lokal jägarkultur och troféjakt för utländska jägare.
– Varför ska en sådan kultur få överleva när man i andra länder håller på att förbjuda trofejakt? För det är det vad det handlar om, inte populationsjakt, säger Margareta Sturemyr.
Svenska rovdjursföreningen överklagar
Även Svenska rovdjursföreningen har överklagat länsstyrelsen jaktbeslut. Och precis som Jaktkritikerna anser de att jakten som startar på lördag ska stoppas omedelbart.
– Enligt EU ska den bara jagas i begränsad omfattning och det är inte licensjakt på 501 individer i Sverige, säger Magnus Orrebrant, ordförande Svenska rovdjursföreningen.
Förvaltningsrätten avslog överklagan
Under torsdagen beslutade förvaltningsrätten i Luleå att avslå överklagan. Något som inte var helt oväntat enligt länsstyrelsen.
– Det är bra att det överklagas, då får vi veta om vi har gjort rätt i våra beslut, säger Michael Schneider, som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten.
Han håller fast vid att jakten handlar om att styra björnstammens utveckling. Men menar att det också handlar om kultur eftersom det behövs en jägarkår som är intresserade av björnjakt för att kontrollera rovdjurens utbredning.
Jaktkritikerna och Rovdjursföreningen:
Jaktkritikerna bildades 1987 och arbetar för att minimera jakt på alla djur. De anser att människan inte har någon rätt att döda djur i form av jakt för nöje. Det finns två lokalavdelningar i Västra götaland och Gotland och totalt har föreningen drygt 500 medlemmar.
Svenska rovdjurföreningen är en ideell och politiskt obunden organisation som arbetar för att bevara rovdjursstammarna. Föreningen har runt 4 000 medlemmar.