• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Blyrester från jaktammunition farligare än vad forskarna trott

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Umeå visar att slaktresterna från älg är en stor fara för örnar och andra rovdjur. Får fåglarna i sig blyrester från kulorna ökar risken för att de dör med över tre gånger.

– Det behövs inte någon mer forskning. Bly är farligt och vi behöver inte det i miljön, säger forskaren Navinder Singh.

Även tidigare forskning har visat att en stor del av de örnar som hittas döda i skog och mark har dött av blyförgiftning efter att ha ätit av resterna av döda djur som skjutits med blyammunition. Nu visar en ny forskningsrapport från SLU i Umeå att läget är värre än befarat.

Beteendet påverkas om de inte dör

Örnarna kan dö av betydligt mindre mängder bly än vad forskarna tidigare trodde. Får fåglarna i sig blyresterna från kulorna ökar risken för att de dör med över tre gånger. 

– Och om de inte dör så påverkar blyet deras beteende på annat sätt. De får svårt att jaga, de kan inte flyga bra och de kan bli påkörda av ett tåg eller flyga in i ett vindkraftverk, säger Navinder Sing, docent och professor vid SLU i Umeå. 

När SVT Nyheter Västerbotten undersökte viltpåkörningar i trafiken i våras visade sig att just örnarna var mycket utsatta. Under en åttaårsperiod har minst 618 örnar körts på bara längs järnvägsspåren. 

– Statistiken är minimisiffror, det är det minsta det kan vara. Jag tror inte att allt blir rapporterat, sade då Anders Sjölund, nationell samordnare för natur- och kulturmiljöfrågor på Trafikverket.

Örnarna flyttar till slaktplatserna

Den nya studien från SLU visar dessutom att örnarna nu lärt sig var slaktresterna finns och flyttar dit under jaktsäsongen. De har helt enkelt ändrat sitt beteende, vilket enligt forskarna exponerar fler rovfåglar för blyet. 

Blyammunitionens vara eller icke vara har debatterats länge, men nu verkar ett förbud vara på gång. 

– Processen är redan i gång i Sverige och nu har även EU startat en förbudsprocess och jag tror att det nu kommer ett beslut om att förbjuda alla typer av blyammunition, säger Navinder Sing. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.