Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson är förhoppningsfull inför hovrättsförhandlingarna i Umeå.
– Vår bild stärks av tingsrättens dom. Sjukdomsfallen och avfallet saknar samband, och vi gjorde vad vi kunde, säger Klas Nilsson till SVT Nyheter Västerbotten.
Han är kritisk mot motparten Arica Victims, som förlorade målet i tingsrätten och ska betala rättegångskostnaderna. I och med överklagan växer kostnaderna.
– Vi har en motpart som inte tar ansvar. Arica Victims har ju ingen möjlighet att betala, men vi måste lägga stora pengar på målet även om vi vinner. Det är inte schysst, säger Klas Nilsson.
”Vi har ett sådant system”
Johan Öberg, en av advokaterna som företräder Arica Victims, tar lätt på kritiken.
– Vi har ett sådant system, man kan föra processer utan att ha lika stor plånbok som Boliden, säger advokat Johan Öberg.
Han hoppas att hovrätten gör en annorlunda bedömning än tingsrätten.
– Vi lägger inte fram någon ny bevisning i hovrätten, utan börjar på noll. Men vi har synpunkter på tingsrättens bedömning, och vi hoppas att hovrätten ser annorlunda på att Boliden varit vårdslöst, säger Johan Öberg.
Kritiserar tingsrättens bedömning
Tingsrätten kom fram till att chilensk lag skulle gälla i målet, och Johan Öberg menar att andra rättsfall i Chile sett annorlunda på arsenikhalter i människors kroppar.
– Vi tycker att Skellefteå tingsrätt har en märklig syn på vad som är en skada. Att 796 människor blir sjuka borde bedömas som skada. Chilenska högsta domstolen har i tidigare mål konstaterat att skada är skedd när människor haft betydligt lägre halter av arsenik i kroppen, säger Johan Öberg.