Stora delar av Kullaskogen ägs av Umeås kommunala VA-bolag Vakin, som under hösten har ansökt om att genomföra föryngringsavverkningar på 73,8 hektar. En yta som motsvarar ungefär 136 fotbollsplaner.
Avgörs i domstol
Naturskyddsföreningen har inventerat skogen och hittat 21 rödlistade arter, varav sex är globalt rödlistade av IUCN, den internationella naturvårdsunionen.
Naturskyddsföreningen har överklagat Vakins avverkningsplaner till mark- och miljödomstolen.
– En avverkning i ett område med många rödlistade arter kan vara olagligt enligt miljöbalken, säger jägmästaren Carl Jansson som är medlem i Naturskyddsföreningen.
Domen kommer att meddelas i början av maj.
Det här är Kullaskogen
Kullaskogen ligger nordväst om Umeå och är ett välanvänt friluftsområde samt viktigt renbetesland. Skogen ligger inom Vindelälvsåsens vattenskyddsområde, som är en av Sveriges största grundvattenresurser.
Både Länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen har genomfört inventeringar i området och konstaterat att delar av skogen har höga naturvärden som är värda att bevara.
Området rymmer sandtallskog och för att bevara bestånd med biologisk mångfald i sandtallskog föreslår Skogsstyrelsen hyggesfria avverkningar, vilket också kan bidra till att gynna rörligt friluftsliv och rennäring.
Källa: Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen Västerbotten, Sveriges lantbruksuniversitet.