Foto: SVT/TT

Stora vinster för Bostaden – oenighet om det räcker

Publicerad

När beslutet om att sälja ut delar av Bostadens lägenhetsbestånd presenterades under måndagen kunde man lätt få intrycket av att det kommunala bostadsbolaget är i ett trängt ekonomiskt läge. Företagets egna redovisningar ger en bild av ett ekonomiskt välmående bolag med en miljard i kassakistan.

I och med att Umeås kommunala bostadsbolag AB Bostaden planerat att sälja 1.601 av sina lägenheter har SVT Nyheter Västerbotten granskat bolagets ekonomi.

Mellan politikerna går meningarna isär om hur siffrorna ska tolkas. 657 miljoner kronor – det är den totala vinsten efter finansiella poster som Bostaden har gjort under de senaste fem åren. Det är särskilt under de senaste tre åren som vinsten har skjutit i höjden.

Bostadens utförsäljning

Under dessa år har avkastningen på eget kapital, ett vanligt mått på hur lönsamt ett företag är, legat mellan 13 och 15,5 procent. Som jämförelse var genomsnittet för alla kommunala fastighetsbolag 5,7 procent år 2014, vilket är det senaste år som SCB har redovisat siffror för.

LÄS MER: Startar folkinitiativ mot Bostadens utförsäljning

Bolagsägarna bestämmer hur vinsterna ska användas

År 2011 förändrades förutsättningarna för de allmännyttiga bostadsbolagen genom de så kallade allbolagen. Den innebär att allmännyttiga företag ska drivas utifrån ”affärsmässiga principer”. Men denna lag lämnar fortfarande ett stort handlingsutrymme för bostadsbolagens styrelser.

– Hur vinsterna i företaget ska användas är sådant som ägarna till bolaget bestämmer över. Man vill ha avkastning på det kapitalet i bolaget, men man kan välja om man vill ha kvar pengarna i bolaget eller om man vill göra vinstöverföringar från bolaget, konstaterar Helena Henriksson, jurist vid de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo.

TV: Demonstration mot Bostadens planerade miljardaffär

Har en miljard i kassakistan

Bostadens styrelse har valt att behålla vinsterna i bolaget. Det gör att man under de senaste åren har lagt avsevärda belopp på hög. Det fria egna kapitalet, vilket kan sägas är de pengar man har i kassakistan, uppgick i slutet på förra året till drygt en miljard kronor. Detta har gjorts för att stärka soliditeten, det vill säga bolagets långsiktiga ekonomiska ställning. En hög soliditet kan exempelvis göra att det blir lättare att låna pengar för investeringar.

LÄS MER: Tudelat bland partierna om Bostadenaffären

Men hur ekonomiskt stadigt måste ett bostadsbolag egentligen vara? Här går meningarna isär i Bostadens styrelse.

– Det har funnits en samsyn i styrelsen om att det är bra att höja soliditeten. Men jag ser ingen poäng i att höja den ytterligare. Majoriteten i styrelsen vill höja soliditeten till 40 procent. Det är de nivåer där stora privata fastighetsbolag i Stockholm ligger. Bostaden behöver inte alls ligga på de nivåerna för att kunna låna till investeringar med goda villkor, säger Bore Sköld, vänsterpartist och ledamot i Bostadens styrelse.

Vill satsa på renoveringar

Han menar att ett alternativ till utförsäljning av bostäder hade varit att under en period dra ned på nybyggnadstakten och i stället i första hand satsa på renovering av äldre bostäder.

– Ett annat alternativ till att få fram det kapital som behövs är att göra som Göteborg har gjort och sälja bostadsobligationer, konstaterar Sköld.

LÄS MER: Försvarar beslutet om bolagets utförsäljning

Menar att resultatet verkar bättre än vad det är

Leif Lundgren (M), vice ordförande i Bostadens styrelse, har en annan syn på bolagets ekonomi.

– Det stora positiva resultatet under de senaste åren är missvisande. Det beror delvis på nya avskrivningsregler som gör att resultatet ser bättre ut, men det betyder inte att vi har mer cash i fickan, säger Lundgren.

– Vi saknar 2,8 miljarder för underhåll och nyproduktion under de kommande tio åren. De 220 miljoner vi i dag satsar på underhåll är alldeles för lite. Om vi inte satsar mer kommer vi till slut att tvingas riva fastigheter, säger han.

Lundgren menar också att nya EU-regler för ränteavdrag kommer att göra att alla fastighetsbolag i Sverige under nästa år kommer att tvingas höja soliditeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet