• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Per-Olof Balkedal var en av kritikerna i samband med Bostadens utförsäljning 2017. Foto: Elias Liljeström / SVT.

Han var en av kritikerna: ”Det var en mörkläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala Bostadens försäljning av 1 600 lägenheter i Umeå år 2017 var omgärdat av kontroverser när det begav sig. En stor del av kritiken rörde processen kring försäljningsbeslutet och att affären hemlighållits, även från beslutande politiker.

Affären hade pågått i hemlighet ett längre tag – processen kring vad som skulle säljas, anbud från potentiella köpare och bildandet av nya bolag – och underlag för beslut lades fram till kommunfullmäktige bara någon dag innan själva mötet med en otydlig rubricering. Det var också detta som fällde dem i förvaltningsrätten.

– Det ska annonseras så att kommunmedborgarna har en chans att se vad som är på gång. Men här kunde man inte läsa ut vad det handlade om. Därför har vi upphävt beslutet, sade Karin Granholm, rådman på Förvaltningsrätten, i en kommentar 2017.

Bostadens utförsäljning

”Var en mörkläggning”

Per-Olof Balkedal var en av kritikerna från Folkinitiativet som protesterade försäljningen och han menar att det handlade om en odemokratisk mörkläggning.

– Den socialdemokratiska gruppen hade diskuterat den här försäljningen flera månader innan, så det visar ju också att man ville tona ned det för att inte få några protester, säger Balkedal.

Ville inte skapa oro

Bostadens vd Jerker Eriksson menar att de inte gjorde fel och att anledningen till att man hemlighöll processen var att man inte ville skapa oro.

– Det var en liten grupp som fick stort utrymme, det blir alltid debatt när allmännyttan ska säljas. Vi i bolaget och styrelsen kände ju till vilka förutsättningar som rådde på marknaden då och vilka behov vi hade att skaffa nytt kapital. Så vi satt ju inne på mer fakta så att säga, protesterna var ju mer emotionella.

Eftersom förra försäljningen kom från ingenstans, kan man lita på att det inte kommer liknande oanmälda försäljningar i framtiden?

– Man överväger ju varje gång, men nu är det ju inte aktuellt. Jag bedömer inte att dom behöver känna någon oro för sådant, hyresgästerna i vårt bestånd idag, säger Jerker Eriksson.

Hör mer om kritiken från Balkedal och Bostadens vd Jerker Erikssons svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet