Foto: SVT

Brandingenjören om dagens brandskydd: ”Vill se mer forskning”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att fler trähus byggs behöver även räddningstjänsten se över sina metoder. Att det skulle finnas ett samband mellan trä och ökade brandrisker är inget som man kan se menar brandingenjören Christer Björkman på Umeåregionens brandförsvar. Däremot kan det så kallade restvärdet skilja mellan materialen.

Dagens brandskydd är väl reglerat i dagens byggnadslagstiftning menar Christer Björkman. Samma brandskyddsregler gäller för trä som för betong. Det ena byggmaterialet innebär därmed inte större risker än det andra.

– Nej man kan inte säga att trä är mer brandfarligt för personer som vistas i en sådan byggnad. Det som skiljer kan vara restvärdet, alltså vår förmåga att släcka branden i själva konstruktionen. Men har vi haft en väldigt kraftig brand i betong är den väldigt påverkad också och kan behöva bytas ut, säger Christer Björkman.

Vill se en tydligare dialog och mer forskning

Samtidigt så tycker han att räddningstjänsten behöver utveckla sina egna metoder då han tror att det kommer ställas högre krav på brandskyddet i framtiden.

– Det gäller både metoder och tekniker i hur vi släcker de bränder som uppstår. Vi behöver använda mindre vatten och hitta metoder för att veta var det brinner, var vi ska applicera vattnet, hur vi tar oss in i konstruktionen och hur vi ventilerar brandgaser som riskerar att antändas. Men jag skulle också vilja se en tydligare dialog och mycket mera forskning i hur vi ska säkra byggnader i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.