En apotekare pekar mot en hylla med läkemedel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer ibland små batcher med suppar, men det är inte mycket” – hör Hanna Strandgren, som jobbar på ett apotek i Umeå, om tillgången på läkemedel. Foto: SVT

Brist på febernedsättande läkemedel för bebisar i Sverige: ”Får rekommendera flytande”

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på suppar på många apotek i hela landet – vilket drabbar bebisar och små barn.

Föräldrar efterlyser läkemedlen på sociala medier.

– Man får försöka ge barnet flytande istället, säger Hanna Strandgren, egenvårdsspecialist på Kronans apotek i Umeå.

Det är brist på läkemedel i stolpillerform, så kallade suppar i hela Sverige. Det gör att det är svårt att hitta febernedsättande paracetamol till små bebisar på apotekshyllorna.

Bristen på paracetamol för små barn har varit återkommande under det senaste året. Nu är den återigen påtaglig. Hos Läkemedelsverket är flera suppositorium – så kallade suppar – samt brustabletter och munsönderfallande tabletter restnoterade. Orsaken är brist på produktionsplanering och produktionskapacitet.

Får ordinera flytande

På sociala medier förekommer efterlysningar efter suppar för febriga bebisar på flera håll i landet. På vissa av Umeås apotek går det att hitta suppar för små barn, men på andra apotek har det gapande utrymmet för paracetamolsuppar ersatts av flytande läkemedel.

– Vi får rekommendera flytande för att det är det enda som finns. Det kan vara lite kämpigare för att man måste få barnen att svälja det, men det funkar, säger egenvårdsspecialisten Hanna Strandgren.

Ingen prognos

Elin Jarl, som är presschef för apotekskedjan Apoteket, bekräftar att tillgången på febernedsättande suppar är begränsad inom hela apoteksbranschen i Sverige.

– Vi har ingen prognos mer än att vi gör det vi kan för att säkra god tillgång tillsammans med våra leverantörer, skriver Elin Jarl i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.