Det är brist på läkemedel i Sverige. Sara Elami är receptarie på ett apotek i Hudiksvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Elami menar att även om det är brist på viktiga läkemedel så går problemet att lösa för kunden på något sätt. Foto: Barbro Sellin SVT

Brist på viktiga läkemedel på apoteken

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på vissa läkemedel. Apoteksföretagen har problem att få fram medicin mot bland annat kärlkramp och förstoppning.

I Sverige är det brist på kärlkrampsmedicin och det har även varit problematiskt med viss diabetesmedicin.

– Vi har haft stor brist på Ozempic, en diabetesmedicin, en längre tid. Nu finns den förutom i dosen 0,25 mg. Den är fortfarande restnoterad, berättar Sara Elami, receptarie på apoteket Kronan i Hudiksvall.

Livsnödvändiga läkemedel

Antalet restnoterade läkemedel i Sverige ökade med över 50 procent under 2022. Läkemedelsbrist, som är stort problem inom hela EU, har lett till en livlig debatt om hur regionerna kan säkra ett stabilt flöde av livsnödvändiga läkemedel.

– Det är brist på råvaror som bromsar tillverkningen på vissa mediciner och då blir den restnoterad. Somliga läkemedel konsumeras mera än vad de tillverkas så produktionen hinner inte med, säger Sara Elami, receptarie.

Extrajobb

Rest- och bristsituationen leder till mycket extrajobb för apotekarna. De måste söka efter läkemedel på andra apotek, försöka få tag i läkare och diskutera med kunderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.