I juni genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkätundersökning i bland annat Sälen, Vemdalen, Funäsfjällen och Åre liksom STF:s största fjällstationer utmed svenska fjällkedjan.
– Det är oroväckande om allt fler har ett försämrat säkerhetsmedvetande men det har en koppling till att det är många nya fjällvandrare, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.
Underskattar vädret – överskattar sin mobil
Det vanligaste misstaget är att underskatta fjällvädrets snabba skiftningar. Men att överskatta sin mobiltelefons täckning och sin egen kondition anges också som vanliga misstag.
– Är man ny i fjällen då gäller det framförallt att förbereda sig. Det är inte alls dumt att sätta upp tältet i trädgården och testa hur det funkar, säger Per-Olov Wikberg.
Möter både vana och ovana vandrare
Ludmilla Wieslander är anställd av Länsstyrelsen som föreståndare för Naturum i Ammarnäs. Hon möter dagligen fjällvandrare i sitt jobb.
– Min upplevelse är att det finns både de som är erfarna supertrygga vandrare, och de som är helt nya och skulle behöva lite tips.
Vad är det vanligaste misstaget du stöter på?
– Att folk bär för tungt, det blir roligare att vandra med lätt packning. Självklart behöver man kläder för alla väder, även för regn och minusgrader mitt i sommaren. Ett eller två extra par underkläder och strumpor räcker, tvätta under vandringen, säger hon.
I klippet får du tips för en trygg fjällvandring.
Enkätundersökning svenska fjällen:
• 47 % av de tillfrågade uppger att besöksantalet har ökat mycket. Lika många svarar att antalet nya eller ovana besökare har ökat mycket.
• 53 % upplever att säkerhetsmedvetandet hos besökarna är något mindre. 6 % upplever att besökarna är betydligt mindre säkerhetsmedvetna och 0 % att besökarna är betydligt mer säkerhetsmedvetna.
• 81 % svarar att de vanligaste misstagen som besökare gör är att underskatta vädret och snabba väderförändringar. 48 % svarar att besökarna litar för mycket på sina mobiltelefoners täckning. 45 % svarar att besökarna överskattar sin egen kondition.
Källa: Fjällsäkerhetsrådet