– Nu tömmer vi silorna på mjöl. Men här inne i brödbutiken säljer vi fortfarande en del sorter, säger föreståndaren Martin Robertssson.
Fabrikens grannar har blivit vana att köpa sekunda bröd till rätt kurs.
– Förstår inte varför Fazer lägger ner, säger stamkunden Anund Lindholm från Hökmark.
Yrkesskolan gjordes om till bageri
Anunds mamma var en av de kunniga kvinnor som fick jobb i slutet på 1960-talet, när byns yrkesskola gjordes om till bageri. Då kavlades degen ut för hand. Lönsamheten var svag.
Det blev bättre snurr när entreprenören Paul Hall köpte bolaget av Lövångers kommuns industrihusbolag 1974. Han började med mjukt matbröd som bakades ut med maskin och gräddades i ugnar på löpande band. Produktionen mångdubblades. Varianter av Lövångerbröd såldes i butiker över hela Norrland.
Som mest jobbade 85 personer i fabriken
När de stora livsmedelskedjorna krävde rikstäckande distribution valde Paul Hall att sälja företaget. Fazer tog över 2002 och efter en större utbyggnad jobbade som mest 85 personer i fabriken. Vid beskedet om nedläggning i våras fanns ett 60-tal anställda, idag finns 30 kvar.
Fazer har sagt nej till alla förslag att rädda bageriet. Nu flyttas produktionsutrustningen till bolagets fabrik i Umeå.