Inom ramen för centret samarbetar Arbetsmiljöverket med bland annat Polisen, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Under året har liknande center byggts upp i landets samtliga nio polisregioner.
Stora byggen i fokus
– Det vi har lärt oss är att arbetskriminalitet oftare kan förekomma i branscher där det krävs mycket arbetskraft under kort tid, säger chefen för Umeås center Gitte Larsson.
Stora byggen där det finns många led med underentreprenörer har varit i fokus för inspektioner under senaste tiden.
Hon menar också att det då kan bli väldigt otydligt över vem som har ansvaret på dessa arbetsplatser.
Återkommande brister på batterifabriken
Batterifabriken i Skellefteå är fortsatt ett exempel på att kraven på god arbetsmiljö ofta brister, enligt Gitte Larsson.
Inspektionerna visar återkommande brister, men om de anmärkningar som gjorts på senare tid går att koppla till direkt kriminalitet kan hon inte säga.
– Det går inte att svara på, men det vi ser är att man hittar brister i olika verksamheter.
Northvolt: ”Arbetar löpande”
I ett mejl till SVT skriver Fredrik Hedlund, chef för Northvolts fabriker, att företaget ställer tydliga krav på att alla företag de samarbetar ska följa alla föreskrifter.
– Vi har sedan tidigare begränsat antalet led med underentreprenörer. Tillsammans med fackförbund och ansvariga myndigheter arbetar vi löpande för att informera om vad som gäller. Om vi eller någon myndighet upptäcker brister så kräver vi omedelbara åtgärder, skriver han och fortsätter:
– Vi är väldigt tacksamma för den expertis som Arbetsmiljöverket och andra ansvariga myndigheter bidrar med, eftersom det gör vårt förebyggande arbete bättre.