Personer i gula västar där det står ”IF Metall” står utomhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fem exempel i videon om levnadssituationen för gästarbetare som bygger framtidens Norrland. Foto: SVT

Många larm: Människor utnyttjas när norra Sverige byggs ut

Uppdaterad
Publicerad

Två män har på kort tid dött efter arbetsplatsolyckor på batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

Samtidigt kommer larm om att den historiska samhällsomvandlingen i norr – där Northvolt var startskottet – på fler sätt har en mörk baksida där gästarbetare utnyttjas och exploateras.

När Northvolt öppnade batterifabriken i Skellefteå blev det början på det som kallas gröna samhällsomvandlingen i norr. Fram till 2040 kommer industrier i Norrbotten och Västerbotten att satsa över 1000 miljarder kronor på ny, miljövänligare produktion.

Men i skuggan ser myndigheter och fackförbund hur gästarbetare utnyttjas.

Svarta löner

Någon total bild går inte att få, men exemplen blir snabbt många. Främst i Skellefteå där satsningen kommit längst, men även i Norrbotten där stadsomvandlingen i Kiruna och Gällivare pågår.

Exempelvis pekar Arbetsmiljöverket på brister i fallskydd och brott mot arbetstidslagen. Skatteverket upptäcker svarta löner och polisen miserabla boenden.

Tystnadskulturen stor

Enligt polisen är brottsligheten svår att upptäcka eftersom tystnadskulturen är stor.

– Viljan att medverka är relativt låg, säger Skellefteås lokalpolisområdeschef Lars Westermark.

Ett annat problem är att veta vem som är ansvarig. I både Skellefteå och i Kiruna berättar fackförbundet Byggnads om komplexa kedjor. Huvudentreprenörer anlitar underentreprenörer som i sin tur har egna underentreprenörer. Och enligt Byggnads är det framförallt bland underentreprenörer problemen finns.

Vad händer när ni upptäcker brister?

– Ofta är det företag som då snabbt går under jorden, de lämnar samhällena, säger Byggnads ordförande i Norrbotten Joakim Lindholm.

Försöker förhindra brott

Fackförbund, myndigheter och kommuner säger att de arbetar för att förhindra att människor utnyttjas. Bland annat sker gemensamma tillsyner.

Även Northvolt, som har över 2600 anställda och många entreprenörer på området, säger att de jobbar aktivt med frågan. Företaget vill inte ställa upp på intervju men skriver i mail:

”Vår interna säkerhetsavdelning har en upparbetad dialog med lokalpolis, myndigheter, kommunens säkerhetsorganisation och andra relevanta aktörer, just för att tillsammans kunna motarbeta brottslig aktivitet.”.

Två personer går i snöig miljö med ryggen mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De gästarbetare SVT pratar om vill inte framför kamera lyfta fram något negativt – i klippet hör du hur några av dem svarar. Foto: SVT

den nya industraliseringen i norr

Fram till 2040 kommer industrin att investera 1100 miljarder kronor i de två nordligaste länen i Sverige. De tre företag som investerar mest är LKAB (400 miljarder), Northvolt (hittills 60 miljarder) och H2 Green Steel (38 miljarder).

Investeringarna väntas på sikt leda till 100 000 jobb inom 200 olika yrken.

Det är ett stort problem att hitta bostäder till alla de som redan flyttat till Norrbotten och Västerbotten för att jobba. Enbart i Skellefteå planeras det för mellan 1000 och 1500 nya bostäder varje år under de närmaste åren.

Enligt Arbetsmiljöverket fanns i fjol drygt 14000 utstationerade utländska gästarbetare i Norr- och Västerbotten. Det är flest efter storstadsregionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.