Scrolla ner i flödet för att läsa frågorna och svaren.
Ställ din fråga om kyla till överläkaren Albin Stjernbrandt
Rädd • Det här är nog första gången som jag känt mig rädd att vistas ute. Bor i Norrbotten och har aldrig varit med om dessa temperaturer under 40 minus i flera dagar. Vet ju att kyla är farligt men tror du att oron är överdriven så länge man klär sig?
Jag tror att det är befogat att vara försiktig när det är extremt kallt ute. Det finns en praktisk gräns för hur varmt man kan klä sig och det är ofta svårt att skydda ansikte, händer och fötter tillräckligt. Därför är det förståndigt att också begränsa tiden man vistas utomhus.
Klimatet • Svår fråga kanske men är det är klimatförändringarna vi ser? Och borde vi rusta oss mer för sådana här vintrar framöver? Hur ska vår hälsa klara detta.
Det finns forskning som gör gällande att vi med en successiv global uppvärmning också kommer att erfara en ökning av extrema väderhändelser som innefattar både värmeböljor och köldknäppar. Därför kan klimatförändringarna paradoxalt nog också innebära fler perioder med extremt kall väderlek. Således finns all anledning att rusta oss för fler kalla vintrar.
Maja • Hur påverkas personer med neurologiska sjukdomar av kylan? Tänker framför allt på sjukdomar som orsakar skakningar, kramper osv
Det är lite olika beroende på vilken sjukdom man avser. Generellt kan sägas att kyla gör att nerver leder impulser långsammare och det kan framkalla besvär hos till exempel dem med perifera nerv- och muskelsjukdomar.
David • Hur funkar eg kallbrand -varför sprids den om man inte amputerar?
Kallbrand innebär att vävnad dör och detta sker oftast i perifert belägna kroppsdelar som händer eller fötter. Tvärtemot vad namnet antyder så behöver det inte alls ha med kyla att göra. En risk av flera är att man får en infektion i den döende vävnaden, vilket gör att man kan behöva genomföra en operation.
Maja • Hur går det till när man förfryser sig?
Vid en klassisk förfrysning bildas iskristaller i och mellan cellerna i vävnaden vilket gör att cellerna dör och en inflammatorisk process initieras. Men man kan också få en annan typ av köldskador i plusgrader och då handlar det i regel om otillräcklig blodtillförsel till vävnaden på grund av kyla i kombination med andra faktorer som till exempel stress, uttorkning och åtsittande klädsel.