• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Mathias Rönngren i hemtjänst sitter med kvinna i rosa tröja vid matbord

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med IT-chefen Mathias Rönngren när han sommarjobbar inom hemtjänsten i Skellefteå. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Chefer hoppar in och sommarjobbar inom vården i Skellefteå

Publicerad

Till vardags jobbar han som avdelningschef för IT- och verksamhetsutveckling på Skellefteå kommun. Men under några veckor sommarjobbar Mathias Rönngren inom hemtjänsten.

– Det är jätteroligt och givande, säger han.

Under två somrar har chefer och administrativ personal inom Skellefteå kommun haft möjlighet att hoppa in och vikariera inom vård och omsorg. Dels för att täcka upp behovet på grund av personalbristen, men också för att få en förståelse för verksamheten.

– Min avdelning jobbar med digitalisering och verksamhetsutveckling och för oss är det jätteviktigt att förstå verksamheter vi stöttar för att ge så bra stöd som möjligt, säger Mathias Rönngren.

När Mathias Rönngren blev antagen till sommarvikariatet fick han utbildningar i bland annat vårdnära hygien och social dokumentation.

Färre medverkande än i fjol

I år är det totalt elva medarbetare från andra avdelningar inom kommunen som vikarierar. Förra sommaren var det betydligt fler, 30 stycken.

– Att det är färre i år kan handla om att de som gjorde det i fjol tycker att fler kan gå ut i år och att vi bör hjälpas åt med detta så att det inte alltid är samma medarbetare som dubbeljobbar, säger Linda Dehlin, avdelningschef vård och omsorg.

Åtta medarbetare från Mathias Rönngrens avdelning jobbar inom vård och omsorg i år och han hoppas att de kommer kunna dra nytta av insikterna de får i sommar.

– Efter sommaren kan vi förhoppningsvis hitta lösningar som kan förbättra vissa delar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.