Lagmannen Christel Lundmark och hovrättsrådet Lars Lindblad plockar fram underlag till den kommande rättegången i Skellefteå tingsrätt. En av akterna tillhör Maritza Calderon Cortez.
Maritza har kraftigt förhöjda halter av arsenik i sin urin, precis som de övriga 795 personerna som 2013 stämde Boliden på ett skadestånd på 120.000 svenska kronor till var och en.
Men trots fyra års förberedelser är det oklart vilken lag som Skellefteå tingsrätt ska döma efter.
– Parterna är medvetna om att de måste argumentera efter två linjer – både chilensk rätt och svensk rätt, kommenterar hovrättsrådet Lars Lindblad, en av de tre domarna under rättegången.
Tillbakavisar samtliga skadeståndskrav
Åren 1984 och 1985 skickade Boliden iväg tre fartygslaster med arsenikhaltigt avfallsslam från Rönnskärsverken. Boliden betalade för att det chilenska bolaget Promel skulle upparbeta avfallet, men Promel gick i konkurs och i åratal låg avfallet kvar på ett upplag, där gifter spreds över bostadsområdena i närheten.
TV: Få koll på giftskandalen – på en minut
Boliden beklagar att människor har blivit sjuka, men tillbakavisar samtliga krav på skadestånd.
”Allt ska prövas i ett sammanhang”
Sjukjournaler finns för 796 skadelidande personer, tre av dem ska höras i rätten.
– Vi kommer hela tiden att ha två tolkar i rätten, kommenterar lagman Christel Lundmark.
Boliden har sagt nej till en förlikning. Boliden anser att det gått för lång tid sedan arseniken skeppades iväg.
– Preskriptionstid och ansvar – allt ska prövas i ett sammanhang för att se om Boliden ska betala skadestånd, säger hovrättsrådet Lars Lindblad.