Halloween kommer ursprungligen från Irland och Skottland och sedan USA. Halloween omnämndes första gången i Sverige redan på 50-talet. Trots det är det många svenskar som har dålig koll på högtiden.
Barnen spökar på fredag
När högtiden närmar sig är det många frågor som kommer upp. Vilken dag kommer det utklädda barn och ringer på dörren?
Halloween infaller den 31 oktober varje år. Det är också den dagen som barnen ska klä ut sig och fråga om ”bus eller godis”.
På alla helgons dag ska man inte busa. Den dagen ska man respektera att folk vill sörja, ha det stillsamt och minnas de döda.
– Det är den 31:a som är riktmärket. På alla helgons dag ska det vara mer stillsamt. Många kan bli uppretade om det är massa spring då, säger Kurt Genrup, pensionerad professor i etnologi vid Umeå universitet.
Rakblad bland godiset
– Det är inte så enkelt. Det är inte helt spikat på samma sätt som i USA. Men det finns de som blir irriterade när det springs på det här sättet. Dessutom kan många bli oroliga, säger Genrup.
– Även föräldrar till barn kan bli oroliga. Det finns historier om barn som fått rakblad och förgiftat godis. Därför får många barn inte äta förrän de har kommit hem.
Hur mycket ska man ge barnen om det ringer på dörren?
– Det är bra att ha lite godis hemma och enkronor är alltid bra att slänga ner. Det blir knappast tal om några sedlar, säger Kurt Genrup.
Svarta drinkar
När det gäller mat – vad ska man äta på halloween?
– Pumpa är alltid bra. Det finns många olika rätter på pumpa. Pumpor har slagit igenom väldigt stort. I början gick det bra med kålrot också, det viktiga är att det går att gröpa ur den.
– När jag firade halloween första gången var det svarta drinkar som serverades. Det kan lätt bli så i Sverige, att högtider förknippas med starka drycker.
OBS: Den här artikeln skrevs 2014, men samma tips gäller fortfarande.