Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tommy Forsgren / SVT.

Därför erbjuder allt fler arbetsgivare i Västerbotten distansarbete: ”Vill bli mer attraktiva”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler arbetstagare förväntar sig att få jobba på distans när de tar ett jobb. Det uppger flera arbetsgivare i Västerbotten. Det har blivit ett sätt att locka personal när kampen om arbetskraften är hård.

Distansarbetet under pandemin har inneburit att allt fler tjänstemän kräver att få jobba på distans, redan vid anställningsintervjun.

– Det finns en förväntan att erbjuda det. Underlättar vi flexibilitet blir vi mer attraktiva, säger Stefan Lööf som är HR-chef på Länsstyrelsen Västerbotten.

Länsstyrelsen har policyn att man kan få jobba 60 procent på distans. Umeå Energi har som policy att huvuddelen av arbetet ska utföras på kontoret.

Ingen gräns på vissa arbetsplatser

Men andra arbetsgivare har inga gränser alls. Så är det till exempel på Northvolt i Skellefteå.

– Vi har ingen allmän distanspolicy, det får man göra upp med sin chef, skriver Anders Thor som är chef för samhällsrelationer på Northvolt, i ett mejl.

På Umeå universitet och Volvo lastvagnar i Umeå gör man också upp med sin chef hur mycket distansarbete som är okej.

I klippet hör du mer om hur distansarbetet fungerar på länsstyrelsen och vilka för- och nackdelar det finns med att jobba på distans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.