– Vi utgick från den rättsmedicinska obduktionen av den avlidna när vi gjorde vår bedömning och fattade beslut om att lägga ner förundersökningen, säger Lars-Martin Markstedt, gruppchef för brott i nära relationer vid Skellefteåpolisen.
Den rättsmedicinska obduktionen visade att Martin till sina 167 centimeter vägde 45 kilo, hans buk var insjunken, nyckelbenen och bröstkorgen syntes direkt under hudytan och att han dog på grund av avmagring i kombination med sjukdom.
LÄS MER: Döttrarna: ”Personalen lät vår pappa svälta ihjäl”
Inte nog med bevis
Döttrarna anmälde boendet för vållande till annans död.
– Obduktionsrapporten gör gällande att döden orsakats av sjukdom, så vi finner inte dödsfallet brottsligt. Därför lade vi ner förundersökningen, säger Markstedt.
Att döttrarna i polisanmälan påpekat att deras pappa rasade i vikt och inte fick den mat han behövde när han flyttade in menar polisen inte var starkt bevis nog.
– När man har en viss typ av sjukdom så kan man ju också avmagra, säger Markstedt.
LÄS MER: Socialnämnden förnekade att någon anhörig hört av sig
Ovanligt att äldreboenden polisanmäls
Enligt honom är det väldigt ovanligt att anmälningar mot äldreboenden för vållande till annans död kommer in till polisen. Hans uppskattning är att det under 1,5 års tid kommit in två-tre stycken.
– Men i de andra fallen är det alltid sjukvården som har anmält sig själva för att det ska kunna göras en opartisk rättsmedicinsk obduktion.
Han hänvisar till att det i de flesta av dessa fall är sjukvårdens egna ansvarsnämnd som utreder dessa händelser.
Nina, Iris och Martin heter egentligen något annat.