De färgsprakande lupinerna breder ut sig allt mer i vägrenarna. Lupinerna kan vara vackra att se på, men de utgör ett hot både för andra omtyckta blomster och därmed för insekter genom att konkurrera ut de inhemska arterna.
Nu pågår arbetet med att testa olika sätt för att försöka få bort lupinen och på så vis hjälpa den biologiska mångfalden. Projektet är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och Trafikverket. Längs vägen mellan Åbyn och Burträsk är arbetet i full gång, och allt från spadar till grävmaskiner används för att få upp blommorna med rötterna.
– Vi har börjat här och litegrann i Pajala i Norrbotten och i övrigt inventerar vi och pekar ut områden som vi ska arbeta med i större omfattning nästa år, berättar Trafikverkets projektledare Charlotta Olofsson.
I klippet ovanför kan du höra projektledaren berätta om arbetet med att få bort lupinerna
Fakta om lupiner
Blomsterlupinen är en invasiv art, och hör egentligen hemma i Nordamerika. Den sprider sig av egen kraft och kan skada ekosystemet.
Lupinen breder ut sig snabbt och tar upp växtplats för till exempel prästkrage, ängsviol, smultron och blåklocka.
Lupiner binder dessutom kväve vilket gör marken mer näringsrik, vilket gör att andra blommor inte trivs. När det blir färre andra blommor får också insekterna svårare att klara sig.
Källa: SLU