Johanna Kara, Mervi Hillukkala och Ira Uusoksa med en svensk flagga efter att ha simmat över Kvarken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns underbart”– se då Johanna Kara, Mervi Hillukkala och Ira Uusoksa tar de sista simtagen över Kvarken. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

De var först ut att simma över Kvarken – fastland till fastland

Uppdaterad
Publicerad

Tre finska kvinnor blir de första att ta sig över Kvarken genom att simma från fastland till fastland. De simmade stafett utan våtdräkt från Iskmo i Korsholm till Rovögern i Umeå.

– Nu har vi visat att det är möjligt, säger Johanna Kara.

Det var i maj som planeringen av den över 70 kilometer långa simturen började. Men först i måndags kunde de slå fast att starten skulle ske tisdag kväll klockan 19 svensk tid från Bässörsskatan på finska sidan.

Och strax före klockan 17 på onsdag tog Johanna Kara, Mervi Hillukkala och Ira Uusoksa de sista simtagen och steg i land på Tavastudden.

– Det känns underbart, säger Ira Uusoksa.

Vattnet fick inte vara kallare än 15 grader och de hoppades att vattnet på den svenska sidan skulle hinna värmas upp under dagen – därav start kvällstid.

Åskvädret under natten var också ett orosmoment.

– Man kunde bara se det på avstånd, men det kom aldrig ovanför oss, säger Ira Uusoksa.

– Men regn fick vi så det räckte, så allt är blött. Men under simningen stör inte regnet, säger Johanna Kara.

Köldchock under natten

Till en början simmade de en timme var, men under natten fick Johanna Kara en köldchock och därför simmade de två andra oftare mot slutet.

– Jag var orolig där ett tag, men som tur började kroppen fungera igen, säger hon.

Med sig hade de en följebåt och två personer som turades om att paddla längs simturen.

Finska trion först ut

Ralf Sund har varit med och planerat simturen och var en av de som paddlade med trion till Sverige.

Han har bara hört rykten om att en grupp män skulle ha simmat från Vasa till Umeå någon gång på 60-70-talet. Men då skulle det ha handlat om en stafett med 20-30 män i våtdräkt.

– Men jag tror inte att det stämmer heller, så jag skulle absolut säga att det här är första gången någon tar sig över, säger Ralf Sund.

Lennart Flygare från Umeå simmade över Kvarken från den yttre skärgården utanför Vasa till Holmön 2018 i våtdräkt. Och inte heller han har hört att någon annan skulle ha tagit sig över från fastland till fastland.

– Det är helt fantastiskt. Och utan våtdräkt, all respekt, säger Lennart Flygare som var och tog emot kvinnorna på den svenska sidan.

Väntar på första solo-simmaren

Den finska trion tror att deras simtur över Kvarken kommer att inspirera andra.

– Det är ingen lätt sak, men nu har vi visat att det är möjligt, säger Johanna Kara.

– Jag ser fram emot att se den första solo-simmaren som tar sig över, det är följande steg, säger Ira Uusoksa.

– Jag tror också att det här blir en populär rutt. Men här finns många spännande element, som till exempel väderomständigheterna, så alla kanske inte lyckas varje gång, säger Mervi Hillukkala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.