Thomas Cardenström ska försöka simma från finska Valsörarna till svenska Holmögadd på lördagen. Foto: Kartunderlag/Eniro

Han försöker simma över Kvarken

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Cardenström är en envis man. I morgon lördag gör han ett nytt försök att simma mellan Vasa och Umeå.

Thomas Cardenström har gjort flera försök att simma över Kvarken. Vädret är svårt med kallt vatten och höga vågor, och efter misslyckandet 2011 sade han till Västerbottensnytt att det troligen skulle bli slut nu.

Men – i morgon lördag ger sig 38-åringen ändå på utmaningen igen. Målet är att simma Finland till Sverige, från Valsörarna till Holmögadd. Om allt går enligt planerna så kommer den 22 kilometer långa turen att ta 12 timmar.

Kan inte släppa

– Det har blivit en fix idé att jag ska klara det här nu. Det är svårt att släppa tanken på att jag ska simma hela vägen över Kvarken, säger Thomas Cardenström.

Redan 2004 inledde han simningen över Kvarken. Han började med sträckan från fastlandet till Holmögadd, och 2007 simmade han ut till Valsörarna på den finska sidan.

– Men sedan gjorde jag en taktisk miss och började simma den långa sträckan under natten och då blev det för kallt i vattnet.

Nästa gång, 2011, blåste det för mycket.

Solen viktigast

– Temperaturen i vattnet är väldigt viktig. När vi mätte för några dagar sedan var det 14 grader och det är för kallt, men nu säger prognoserna att det ska vara 16 grader. Det blir sällan varmare än så i Kvarken. Det är viktigt att det är sol, för solen värmer upp våtdräkten, konstaterar Cardenström.

Simningen inleds klockan sex på lördagsmorgonen, så om allt går enligt planerna kan han kliva i land på Holmögadd vid 18-tiden i morgon kväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.