Turerna kring deltidsbrandmännen avtal fortsätter. Nu påverkas flera brandmän i den 20 personer stora kåren i Holmsund som inte beviljas någon semester.
– Alla har blivit nekade semester utan att arbetsgivaren har kallat till förhandling. Arbetsgivaren hänvisar till en paragraf som kallas ”särskild händelse”, att i det här fallet är för lite personal för att inte ge ledighet. Men vi anser att de har haft gott om tid på sig att lösa personal. Det är ingen skillnad på personalstyrkan från ifjol och de har inte agerat, säger Stefan Nygren, deltidsbrandman och ombudsman på Brandmännens riksförbund i Umeå till SVT efter beskedet.
Underbemannade – kan inte rökdyka
I Holmsund kommer fem personer att tvingas ha två beredskapsveckor under sina fyra ordinarie semesterveckor hos sin ordinarie arbetsgivare, alltså halva sin semester. I Holmsund krävs det dessutom fem personer för att kunna klara av rökdykning, men hela den här veckan är man enbart fyra i bemanningen, och senare bara tre.
– Då är vi beroende av att det kommer in folk som inte har beredskap, men det är ju aldrig någon garanti, säger Stefan Nygren som berättar att man under perioder kommer vara två personer kort. Då gäller det att det inte inträffar några större tillbud i Holmsundsområdet som skulle kräva rökdykning, annars tvingas man förlita sig på att personal hoppar in frivilligt, utan beredskap.
Har kallat arbetsgivare till förhandling
Tidigare år har räddningstjänstpersonal fått ett lönepåslag på 100 procent om man haft beredskap under sin ordinarie semester, och då har det varit enklare att få personal att ställa upp där det finns luckor. I år erbjuds ingen extra betalning alls.
Nu har deltidsbrandmännen i Holmsund själva kallat kommunen till en förhandling den 20 juni.
– Vi får se hur man gör framöver. Först har vi kallat till förhandlingen som ska protokollföras, sedan får vi se vad de säger där. I Holmsund är missnöjet stort, det blir svårt att täcka upp luckorna. Nu är ingen intresserad av det, och det beror på allt det här, säger Stefan Nygren.
”Fruktansvärt att en arbetsgivare inte gör vad man kan”
Per Holmberg som också är brandman på Holmsunds räddningstjänst tycker att hela situationen är oacceptabel.
– Man var inte ordentligt förberedd när avtalet skrevs. I stan tar de in vikarier men inte till Holmsund utan men säger bara att det inte funkar. Det är inte acceptabelt. De har haft ett halvår på sig att ordna bemanningen det har de inte brytt sig om, utan vi tvingas gå kort istället. De kan också erbjuda mer pengar för beredskap, men det gör de inte heller, säger Per Holmberg.
Från och med vecka 28 försvinner rökdykarkompetensen i och med att semesterperioden startar. Då tvingas räddningstjänsten lita på att annan personal dyker upp, mitt under semesterperioden.
– Men det är oerhört svårt. På sommaren är folk inte beredda att åka ut. Det är fruktansvärt att en arbetsgivare inte gör vad man kan för sin personal. Man blir besviken. Det här är beklämmande, för till syvende och sist är det samhällsmedborgarna som blir lidande av detta, säger Per.
SVT har sökt Umeå kommuns brandchef Lars Tapani.