Inger Johanssons svärmor Margit bodde ensam i en lägenhet i Umeå. Hon hade svårt att röra sig, led av allvarlig hjärtsvikt, nedsatt syn och hörsel. Hon hade dessutom demens med paranoida inslag.
Kände sig rädd
Hon kände sig otrygg i sin lägenhet och var rädd att någon obehörig skulle ta sig in.
– Hon var som inlåst i sitt eget boende. Det var väldigt tråkiga samtal där hon ringde och grät och var helt förtvivlad, berättar Inger Johansson.
”Blir sjukare och lever kortare”
– Var fjärde äldreboendeplats har ju försvunnit sen 2000, och det är ju en väldigt snabb minskning. Och det gör ju att man idag är mycket sjukare, kommer in mycket senare, lever kortare och vårdas längre hemma. Jag tror inte att det är någon jättebra läsning, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete.
Telefonen enda kontakten
Under vintern 2015 upplever Inger att svärmor blir allt sämre, men eftersom Inger och maken bor utanför Stockholm blir telefonen enda kontakten.
På initiativ av Margits husläkare ansöker Inger och maken om äldreboende för Margit, men Umeå kommun avslår ansökan. Enligt Inger kommer kommunens biståndshandläggare fram till att Margit kan klara sig själv.
Kan inte sköta sin egen hygien
Samtidigt bedömer en läkare att hon inte ens kan sköta sin egen hygien.
– Alltså jag kan inte svara i det här enskilda fallet men dom har ju ett ansvar att se till att man har tillräckligt med information för att kunna fatta beslut, säger Janet Ågren (S) ordförande i äldrenämnden Umeå kommun.
Ingen svarade
I mitten på maj 2015 åker Inger och maken upp till Umeå och finner Margit i ett bedrövligt skick. De försöker komma i kontakt med kommunens biståndshandläggare men lyckas inte få tag på någon.
Inger skriver en ansökan och skickar sms om akuta insatser och korttidsboende för Margit. Det går tio dagar utan att kommunen hör av sig.
Får plats – avlider
I slutet på maj ringer Ingers make Margit och hör att hon har svårt att andas. Inger kontaktar då en gruppledare på kommunen som ordnar ambulans till sjukhus.
Sommaren 2015 får Margit till slut plats på ett äldreboende, men hon avlider några månader senare.
Inger och maken anmäler Umeå kommun till Justitieombudsmannen – som lägger ner ärendet.