De virala klippens framfart har inte minst fått folk att öppna ögonen för just katten. Schablonbilden av kattägare är inte längre en ensam dam i en gammal stuga, utan snarare en ung person i en trendig lägenhet på stan.
Men den nya boendesituationen tillåter inte att man har sin katt utomhus på samma sätt.
Inne eller ute?
SVT ställde frågan på sociala medier om vad som egentligen är bäst, inne- eller utekatt?
– Man ser ju på sin katt om de mår dåligt, så egentligen tror jag att det är en myt att de måste få vara ute, säger Helena Leemann som har tre innekatter.
Camilla Carlström, som äger två utekatter, tänker annorlunda:
– Våra katter hade blivit skogstokiga om vi bara höll dem inomhus, hur mycket leksaker vi än skulle ha. Men andra katter vill ju inte alls gå ut, men då måste man ju hitta stimulans med leksaker och annat inomhus istället, säger Camilla Carlström.
Åsikter går isär
Debatten om katten är stor och åsikterna går isär. Många tycker det är jobbigt med lösa katter som använder världen som sin toalett eller att de snabbt förökar sig i det vilda. Men framför allt handlar debatten om kattens egna välmående.
Utomhus riskerar katten att bli påkörd eller att råka i slagsmål, men inomhus är det till exempel svårare för katten att få tillräckligt med motion.
– De rör sig ju inte alls på samma sätt när de är inne. En utekatt kan ju täcka många hektar i sin jaktmark. Katter ska inte vara lite runda och kramgoa, utan de ska vara väldigt slanka, säger Cicci Tjärntröm som är veterinär.
Svårt att mäta välmående
Enligt Djurskyddet har katten fått en högre status än vad den tidigare hade, vilket har lett till att fler människor faktiskt bryr sig om sitt purrande djurs välmående på ett annat sätt. Men frågan är hur man kan ser att katten mår bra.
Är kattens spinnande ett tecken på välmående?
– Det kan det vara, men det kan också vara ett tecken på stress. När den spinner så utlöses ett må-bra-hormon som katten bland annat använder sig av för att dämpa sin stress och må bättre, säger veterinär Cicci Tjärnström.