Två personer står utomhus, den ena håller en lång remsa av material, kanske en typ av band eller snöre. Den andra personen, som står bredvid, ser uppmärksamt på föremålet. De är klädda i varma jackor, och det är en kall och mulen dag. I bakgrunden syns parkeringsplatser och en byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Leonie Schüttler, student på Designhögskolans mastersprogram, visar upp delar av Umeåpolisens något omoderna miljöutrustning. Foto: Jan Färingö, SVT

Designhögskolan i Umeå hjälper polisen att lösa miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska polisen bli bättre på att lösa miljöbrott. En del provtagningsutrustning är gammal och nu ska studenter vid Designhögskolan hjälpa till att ta fram nya innovationer.

– Det vi vill ha hjälp med är nya idéer och kanske ett annat sätt att se på provtagningar vid misstänkta brott och göra arbetet enklare och mer tidseffektivt, säger Johan Stabbfors, gruppchef miljöbrott Region Nord.

Nuvarande utrustning har använts i över 25 år och är rätt gammalmodig. Till exempel den hemmatillverkade klädnypan med snöre som används vid vattenprover och som framkallade många leenden bland designstudenterna.

Hoppas på finansiering

Samarbetsprojektet mellan polisen i region Nord och Designhögskolan vid Umeå universitet har pågått sedan 2017 och har resulterat i en rad innovationer, men ännu har ingen enskild uppfinning resulterat i kommersiell produktion.

– Förra året presenterade vi flera innovationer för Europol. Bland annat en effektivare fingeravtrycksläsare som rönte stor uppmärksamhet. Det vi nu hoppas på är att väcka intresse så att någon vill finansiera koncepten, berättar Johan Stabbfors.

Studenten Leonie: ”Är supertänd”

En av studenterna på Designhögskolan vid Umeå universitet är Leonie Schüttler från Tyskland, förstaårselev på Mastersprogrammet i avancerad produktdesign.

– Jag är supertänd på att få börja med projektet och att få arbeta tillsammans med polisen och hjälpa dem att lösa problem. Jag tror att vi kan titta på problemen med en ny blick.

Designprojektet

Projektet bygger på ett samarbetsavtal mellan Umeå universitet, Umeå industridesign, polisutredningen, Polisregion nord och NOA’s UB nord. Polisen och universitetet har haft ett flertal projekt ihop med sedan 2017. Delar av dessa projekt förevisades för Europol juni 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.