• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Desirée Kemi-Wikzén och hennes man fick ligga med varsin droppåse efter att ha fått i sig bakterien Campylobacter via färsk kyckling. Foto: Privat/SVT

Desirée åt kyckling – låg sjuk i tio dagar

Uppdaterad
Publicerad

Umeåbon Desirée Kemi-Wikzén och hennes man hade köpt hem färsk kycklinglever för att avnjuta en god middag tillsammans. Men det var något som de sedan skulle få ångra. I tio dagar låg de med närmare 40 graders feber och ständig diarré.

– Jag har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv, säger Desirée Kemi-Wikzén.

Det var för ungefär en månad sedan som hon och hennes man köpt hem den färska kycklinglevern, precis som så många gånger tidigare, för att tillaga en god måltid. Men ganska snabbt efteråt märkte de att något inte stod rätt till.

– Det kom bara pang boom. Vi hade ganska nyligen kommit hem från Gambia och där hade vi inte ätit malariaprofilax, så vår första tanke var att vi hade fått malaria, det var därför vi åkte in till akuten, annars hade vi nog inte gjort det.

Orkade inte ens stå i duschen

Men med facit i hand så visade det sig att det var tur att makarna åkte dit. När de kom till akuten hade Desirée 39,2 grader i feber och spydde. Både hon och hennes man fick dropp och provtagningar gjordes. Men då läkarna inte var säkra på vad paret insjuknat i dröjde det tills provsvaren kom innan medicinering sattes in. Paret åkte hem, men det var en jobbig tid.

– Under den här tiden hade vi feber och ständig diarré, allt bara rann rakt igenom en. Man tömde kroppen så fullständigt att vi både blev uttorkade och fick ligga med dropp och fick kaliumtabletter på grund av kaliumbrist, säger Desirée.

Hon beskriver hur makarna blev fullständigt matta i kroppen att de inte ens orkade stå upp.

– Till slut kände jag att jag luktade skunk, så jag fick ringa och be min mamma komma hem till oss med en plastpall så att jag kunde sitta i duschen.

Det visade sig sedan att de via kycklingen fått i sig bakterien campylobacter. Något som landstinget nu varnar för kan finnas i färsk kyckling.

”Kommer inte köpa färsk kyckling igen”

Paret var sjuka i tio dagar och sedan tog det omkring en vecka för deras kroppar att återhämta sig. Efter kycklingmiddagen tog det sammanlagt två och en halv vecka innan de hade återhämtat sig och nu är de skeptiska till att de någonsin kommer att äta färsk kyckling igen.

– Vi har ätit det hundratusentals gånger, men nu kommer det att dröja länge innan jag vågar äta kyckling igen. Färsk kyckling kommer jag definitivt inte att köpa något mer, nu är det slut med det, säger Desirée.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.