Skärgårdsskolan skylt med en översiktlig karta över skolans område, inklusive byggnader i en dimmig miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Lukas Deininger förklarar vad som låg bakom magsjukeutbrottet på Skärgårdsskolan i Holmsund igår. Foto: Lukas Deininger/SVT

Det låg bakom kräkutbrottet i Holmsund: ”Kan ha kommit via maten”

Publicerad

Nu har Region Västerbotten fått provsvar kring vad som låg bakom det massiva sjukdomsutbrottet på Skärgårdsskolan i Holmsund utanför Umeå. Över 100 barn insjuknade på kort tid.

– Det hör inte till vanligheten att det sprids såhär fort och till så många samtidigt, säger smittskyddsläkaren Gunilla Persson.

Sent på eftermiddagen kom svaret att det är vinterkräksjuka som drabbade elever, lärare och vårdnadshavare i Holmsund.

Är det vanligt att såhär många drabbas samtidigt?

– Nej, därför misstänker vi ändå att viruset på något sätt spridit sig via maten, säger smittskyddsläkaren.

Vidtar åtgärder

Skolan har sedan utbrottet vidtagit en rad olika åtgärder, exempelvis att fler vuxna serverar mat till barnen. Skolan bedriver även en stor del av undervisningen utomhus och extra städinsatser genomförs på bland annat kontaktytor och toaletter.

– Höstlovet som nu står för dörren gör att smittspridningen i skolmiljön bör minska spontant när antal elever är färre, säger Nils Gilenstam, enhetschef på Miljö- och hälsoskydd, Umeå kommun.

Därför ser kommunens miljö- och hälsoskydd inte någon anledning till att stänga varken skolan eller köket.

Stor badfest trots utbrottet

Umeå kommun uppmanar nu de som har symptom att stanna hemma från skola och fritidsaktiviteter i 48 timmar efter tillfrisknande.

Även syskon till barn med magsjukesymtom som går på Skärgårdsskolan ska stanna hemma. Ändå arrangerar Umeå kommun en stor fest på badhuset i Holmsund dagen efter att 100 barn var magsjuka.

– Vi litar på att dom som kommer är friska, säger Åsa Säfsten Boman som är verksamhetschef för bad på Umeå kommun till P4 Västerbotten.

Detta är vinterkräksjuka

Vinterkräksjukan är den vanligaste typen av magsjuka i Sverige och orsakas av calicivirus. Vinterkräksjukan sprids mycket lätt.

Symtomen vid vinterkräksjuka kommer ofta snabbt och oftast får man flera av följande symptom: Illamående, kräkningar, ont i magen, diarréer, ont i kroppen, feber och/eller huvudvärk.

Blir du sjuk räcker det ofta med att vila och att dricka ordentligt. Du blir oftast bättre inom ett till tre dygn. Ett bra sätt att undvika smitta är att tvätta händerna noga med tvål och vatten.

Vinterkräksjuka är som mest aktuell mellan november och april. De flesta blir sjuka mellan januari och mars.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.