• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Helena Oscarsson, rektor på Hedlunda förskola. En bild på en lapp där det står magsjuka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektorn Helena Oscarsson om åtgärderna för att stoppa smittspridningen på förskolan i Umeå. Foto: Madeleine Harrati/SVT

Många sjuka i magsjuka i Västerbotten – rektorn: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Många är sjuka i magsjuka nu. På förskolan på Hedlunda är 30 procent av barnen frånvarande och både barn och pedagoger har fått tillbaka magsjukan flera varv. Rektorn vädjar nu till föräldrarna att följa riktlinjerna för att få stopp på smittspridningen.

– Det är allvarligt, säger rektorn Helena Oscarsson.

Smittskydd har märkt av ökningen både från vården, men också skolor, förskolor och övriga samhället.

– Det är väldigt viktigt att tänka på handhygien nu, säger Therese Thunberg, smittskydd.

Sedan mitten på december har förskolan Hedlunda i Umeå drabbats av flera fall av magsjuka – och det går bara runt, runt.

Rektorn: ”Nu är vi igång igen”

Malin Andersson, rektor på Västangård förskola, säger att det under en tid varit flera fall av magsjuka.

– Vi är inne i en andra sväng. Före jul var många sjuka och nu är vi igång igen, säger hon.

Föräldrar lämnar barn för tidigt

Vid årsskiftet upplevde Malin Andersson att många barn kom tillbaka till förskolan för tidigt – vilket resulterade i rundgång.

– Då fick jag gå ut med en vädjan om att hålla barnen hemma 72 timmar. Barn som redan hade haft magsjuka trillade dit igen, säger rektorn.

Enligt 1177 och smittskydd ska barn stanna hemma tills de kan äta normalt och orkar med en dag på förskolan. Riktlinjen är att 48 timmar ska ha gått sedan barnet senast kräktes eller hade diarré.

– Vissa förskolor kan höra av sig om råd, när det börjar gå runt. Det är extra viktigt att föräldrar håller barnen hemma tills det verkligen är över, annars finns risk att man smittar andra och att det börjar gå runt, säger Therese Thunberg, smittskydd i Västerbotten.

Håller i sig även i mars

I magsjuketider kan smittspridningen begränsas genom att även syskon till sjuka barn stannar hemma.

– Det påverkar inte bara personalen utan också andra familjer när barn kommer till förskolan för tidigt. Det är viktigt att man respekterar det, det finns belägg bakom råden, säger Malin Andersson.

Det alla vill veta, när är det över?

– Vi är ju inne i den här perioden då det brukar gå magsjuka. Det kommer nog hålla i sig någon månad till, säger Therese Thunberg.

Hur smittar magsjuka?

Magsjuka kan spridas på olika sätt, beroende på om magsjukan orsakats av virus eller bakterier.

Det här är de vanligaste sätten som du kan smittas på:

• Du kan bli smittad genom att dricka förorenat vatten.

• Du kan bli smittad genom att äta mat som har sköljts i förorenat vatten och sedan inte tillagats, till exempel frysta bär.

• Du kan bli smittad genom att vara nära smittade personer.

• Du kan bli smittad genom mat och dryck som hanterats av en person som är sjuk.

• Du kan bli smittad genom infekterad mat som inte är ordentligt tillagad eller har förvarats på ett dåligt sätt, till exempel för varmt.

Källa: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.