Norsjös socialsekreterare har börjat komma i ordning i den korridor de nu delar med Skellefteås tjänstemän. Eftersom jobbet kan vara utsatt och innebär en del sekretess vill de vara anonyma.
– Vi har inte riktigt kommit in i det än och vet hur det kommer att bli, men än så länge känns det bra, berättar en av dem.
LÄS MER: Kommunerna allt mer beroende av stafettsocionomer
En stafettsocionom räknar Norsjö kommun kostar dem kring en tusenlapp i timmen. Den här lösningen blir betydligt billigare och har lockat fler att söka jobbet. Femton behöriga sökte jobbet när det var på distans istället för i Norsjö.
– Jag tror mycket på att vi ska hitta vad personer behöver för att jobba hos oss. Distans eller jobba hemifrån måste vi vara mer öppna för i framtiden, säger ordföranden i Utbildnings- och omsorgsutskottet Magnus Eriksson.
LÄS MER: Hög arbetsbelastning på socialtjänsten
Norsjö kommuns lösning med distanssocionomerna har också väckt intresse hos andra kommuner berättar individ- och familjeomsorgens chef Christorffer Wangson.
– Vi har fått en del frågor från andra kommuner i södra Sverige, vi kanske ska kalla det här för Norsjömodellen, säger han.
LÄS MER: Provade 6-timmars arbetsdag – slapp stafettsocionomer
Men för att det ska fungera reser socialsekreterarna ändå några dagar i veckan till Norsjö. Grannkommunen Malå försökte få till samma lösning. Men där föll rekryteringen på att kollektivtrafiken mellan Skellefteå och Malå var för dålig.