• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar vår reporter om det omtvistade fallet. Foto: SVT

Djup och bitter konflikt mellan Vapstensamer – därför är samerna i konflikt med varandra

Uppdaterad
Publicerad

En dom slog fast att Vapsten lappby och Vapsten sameby har lika mycket rätt till renskötsel i Vapstenområdet söder om Tärnaby.

Men nu ska rättegången i det omtvistade fallet tas om. I videon svarar SVT:s reporter Berno Jonsson på tre frågor inför rättegången som startar på tisdag.

Vapsten lappby och Vapsten sameby anser sig båda ha ursprunglig rätt till Vapstenområdet söder om Tärnaby. I februari 2020 dömde Lycksele tingsrätt att båda grupperna hade lika mycket rätt till renskötsel i området.

Men domen överklagades av båda parter och hovrätten ogiltigförklarade tingsrättens beslut, och menade att det begåtts rättegångsfel. Därför ska nu rättegången tas om.

Vapstenmålet

I Vapsten lappby hoppas man att Tingsrätten nu gör en ny bedömning och att man ska få tillbaka sitt område och sina juridiska rättigheter.

– Vi blev frånstulna vårt arv, säger Sigrid Stångberg som är en av de äldsta i lappbyn och vars familj bedrev renskötsel. Hon är också en av de 21 personer som personligen satsat pengar och som stämt Vapsten sameby.

”Handlar om vårt existensberättigande”

Om man har renskötselrätt har man också sametingets stöd och får också ta del av statens ersättningar. Också jakten och fisket som är värd tiotals miljoner kronor har man rätt till.

– Men det är inte pengarna som gäller i första hand utan för oss handlar det om vårt existensberättigande och den upprättelse som vi vill ha efter den kränkning som innebär att vi är helt utan rättigheter, säger Erik Östergren som är medlem i Vapsten lappby.

”Sorglig process”

Men Lisa Omma, som tillhör Vapsten sameby och som också deltar i förhandligarna i rätten, menar att hela processen är sorglig.

– Det är svårt att prata med människor som bara vill ha bort en från området, säger hon till P4 Västerbotten.

Det här är ett unikt fall eftersom det är samer inom samma sameby som står mot varandra och där tvisten ska avgöras i domstol.

– Vapsten sameby känner tillförsikt och har goda förhoppningar om en för samebyn positiv utgång i målet, säger Per Magnusson som är advokat för Vapsten sameby. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapstenmålet

Mer i ämnet