I november försvann en man i Gubbseleforsen i Vilhelmina i samband med ett arbete vid en hängbro. Foto: SVT

Statens haverikommission utreder olyckan i Gubbseleforsen – en man saknas

Publicerad

Två män hamnade i vattnet i samband med ett arbete vid hängbron i Gubbseleforsen i Vilhelmina i november ifjol.

En av männen drogs med i det strömmande vattnet – och saknas ännu.

Statens haverikommission utreder händelsen som en mycket allvarlig båtolycka.

Haverikommissionen har varit på plats vid Gubbseleforsen för att inspektera olycksplatsen och talat med personer som varit inblandade och berörda av händelsen.

– Vi är fortfarande i faktainsamlingsfasen, vi ska samla ihop oss och fundera ytterligare på vad vi kan göra. Sedan handlar det om att få ner det här i en rapportskrift och göra en analys för att se om vi kan dra slutsatser som är värdefulla, säger Jörgen Zachau, utredningsledare vid Statens haverikommission.

Varför beslutade ni om att utreda den här händelsen?

– För att det rör sig om ett dödsfall, vilket gör att den tillhör kategorin mycket allvarlig båtolycka, säger Jörgen Zachau.

Fler myndigheter utreder

Ärendet utreds även fortfarande som ett arbetsmiljöbrott, vållande till annans död.

– Vi har hållit förhör. Nu väntar vi på Arbetsmiljöverket och haverikommissionens utredning, säger kammaråklagare Stig Andersson.

Arbetsmiljöverket håller i sin tur på att granska vilket förebyggande arbetsmiljöarbete som bedrivits i företaget som mannen var anställd av. När utredningen är klar kan arbetsmiljöinspektören Agnes Lundgren inte svara på.

– Som alltid vid handläggning av allvarliga händelser är det av viktatt arbeta skyndsamt men samtidigt noggrant. Detta för att så snartsom möjligt klarlägga händelseförloppet och samtidigt utredabakomliggande orsaker ordentligt. Utöver inspektioner kan detframkomma behov av andra/ytterligare utredningsåtgärder, skriver hon i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.