Foto: SVT/Google earth

Dödsskjutningen på Ersboda: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En man dog och två män skadades allvarligt till följd av en skottlossning på Ersboda i Umeå.

Det här är en sammanfattning av vad som hänt gällande dödsskjutningen hittills.

23 januari: Första larmet – en död, två skadade

Klockan 22.40 på onsdagskvällen larmas polisen: Skott avslossade på Ersboda i Umeå. Kraftsamlingen inleddes omedelbart och flera patruller skickades till brottsplatsen. 

När polisen anländer konstateras tre män skjutna i närheten av en garagelänga. Men det är bara två av dem som uppvisar livstecken. Polisen inleder hjärt- och lungräddning på den tredje mannen utan resultat. Den 19-årige mannen som var hemmahörande i Umeå gick inte att rädda.  

De tre männen sköts vid en garagelänga på Ersboda. Foto: Google earth

24 januari: Kriminell uppgörelse – polisen upp i stabsläge

I och med dödsfallet tar skjutningen en vändning och förundersökningen gäller nu mord- och mordförsök. Polisen inleder en särskild händelse, ett relativt ovanligt förfarande man tar till för att säkerställa resurser och gå upp i stabsläge. Under mordnatten uppskattas omkring 40 poliser arbeta med fallet. 

På plats kan polisen snabbt konstatera att dödsskjutningen är kopplad till händelser i den undre världen och man beskriver ärendet som en ”kriminell uppgörelse.”

24 januari: Man grips och anhålls: ”Försökte bara hålla honom vaken”

Kort efter att polisen anlänt till mordplatsen görs den första offensiva insatsen i utredningen. En man som befinner sig på brottsplatsen grips av polis och anhålls av jouråklagare senare under natten. Han anhålls som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.  

Mannen, som vi kan kalla för Nader, ska visa sig oskyldig men får sitta frihetsberövad i omkring ett dygn. Det visar sig att Nader hört skottlossningen från sin lägenhet och gett sig ut för att hjälpa de skjutna männen. Synen han möts av är svårt skottskadade personer som han försöker hjälpa efter bästa förmåga.

– Jag försökte bara hålla honom vaken och hålla ett tryck mot hans sår, berättar Nader för SVT Nyheter.

25 januari: Misstänkt avskrivs och släpps – tillbaka på ruta ett

Under mordnatten slår polisen till mot flera adresser i Umeå-området utan att göra några ytterligare gripanden. Samtidigt vårdas de två skjutna vid Norrlands universitetssjukhus med allvarliga skador. 

Men en man sitter fortfarande oskyldigt frihetsberövad. Mannens försvarsadvokat sitter med i ett av polisens förhör och är mycket kritisk till att den misstänkte inte släpps och helt avskrivs ur utredningen. 

Advokaten får sedan rätt då anhållandet hävs och mannen friges under fredagen.

Polisens läge ser tufft ut efter att mer än ett dygn hunnit passera sedan skjutningen:  

En död och två skadade.  

Ingen gripen.

25 januari: Nya vändningen: Två gripna

Men under fredagseftermiddagen tar utredningen ytterligare fart då polisen vid 18-tiden meddelar att två personer gripits misstänkta för dödsskjutningen.  

– Dessa män är kända av polisen sedan tidigare, säger polisen. 

Männen anhölls i sin frånvaro under fredagen innan de kunde gripas i Umeå-området – bägge två misstänks på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Under helgen fortsätter polisens intensiva utredningsarbete bland annat genom analys av insamlad information och mängder av förhör.

Senast på måndag klockan 12 ska åklagaren ta ställning till om bevisningen är tillräckligt stark för att begära männen häktade.

En 19-åring sköts ihjäl och två män skadades allvarligt. Nu sitter två män anhållna misstänkta på sannolika skäl för mord och mordförsök. Foto: Tommy Forsgren, SVT

27 januari: Ytterligare två personer gripna rörande mordet

Under söndagseftermiddagen meddelade polisen att ytterligare två personer gripits för inblandning i skjutningen på Ersboda.

Männen greps samtidigt i Umeå, en är misstänkt för skyddande av brottsling och den andre är misstänkt för mord och mordförsök. Totalt sitter alltså fyra män anhållna misstänkta för inblandningen i dödsskjutningen; tre för mordförsök och en för skyddande av brottsling.

Ytterligare två personer greps och anhölls misstänkta för inblandning i skjutningen. En misstänks för mord och mordförsök och den andre för skyddande av brottsling. Foto: Samuel Pettersson/TT

28 januari: Häktningsförhandling och ytterligare offer

Under måndagen häktades de två männen som greps under fredagen. Männen är skäligen misstänkta för mord och mordförsök, den lägre misstankegraden. Båda förnekar brott och en ny förhandling sker måndag den 4 februari.

Samtidigt berättar åklagaren att det finns ytterligare en målsägande från skjutningen.

– Jag vill inte gå in på skadeläget, men den personen vårdas inte på sjukhus, säger Oskar Lundberg.

30 januari: Ytterligare en man häktas

Under onsdagen häktades en 32-årig man, som några timmar efter skjutningen, anhölls i sin frånvaro. Han greps under söndagen. Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök, vilket är den högre misstankegraden.

Mannen är sedan tidigare dömd för flera brott.

1 februari: Två släpps på fri fot

Nya häktningsförhandlingar skulle ha hållits 4 februari, men redan nu släpps de två som häktades den 28:e januari på fri fot.

– Misstankarna kvarstår mot båda, säger åklagare Oskar Lundberg.

Det innebär att en person i mordutredningen sitter kvar i häkte. Det är den 32-åring som häktades i onsdags misstänkt för mord.

13 februari – åtal dröjer

Ett eventuellt åtal i Ersbodamordet dröjer eftersom utredningen inte är klar. Nu vill åklagaren ha ytterligare två veckor på sig och begär fram till den 27 februari på sig att lägga fram ett åtal mot 32-åringen som sitter häktad.

– Min klient förnekar brott men medger åklagarens framställan om förlängd tid, säger Thomas Nyman, 32-åringens advokat.

25 februari: Ännu en man anhållen

En man i 20-30 årsåldern frihetsberövas misstänkt för mord och tre fall av mordförsök. Mannen greps i Umeåtrakten. Han anhålls på den lägre misstankegraden och nekar till brott.

27 februari: Två frihetsberövade släpps – fortsatt misstänkta

Vid en omhäktningsförhandling beslutar Umeå tingsrätt att den 32-årige mannen som suttit häktad sedan den 30 januari ska släppas. Även mannen som anhölls den 25 februari släpps på fri fot efter flera förhör.

– Men bägge två är fortsatt misstänkta. De är inte avförda från utredningen, säger åklagare Oskar Lundberg.

13 mars: Tufft läge för polis och åklagare

Åtta veckor efter skjutningen finns ingen person frihetsberövad. Åklagare och polis säger att utredningen fortsätter för fullt, men det ser allt svårare ut att få någon dömd för skjutningen.

20 mars: Skjutningar i Umeå kopplas samman

Tre personer anhålls misstänkta för skjutningen på Ålidhem som inträffade i november. En av dem är även misstänkt för inblandning i dödsskjutningen på Ersboda.

19 augusti: Man anhålls i sin frånvaro

En man anhålls i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord och tre fall av mordförsök. Han har tidigare förekommit i utredningen men då var misstankesgraden lägre.

21 augusti: Mannen grips av polis

Två dagar efter att han anhållits i sin frånvaro grips mannen av polis. Han är nu huvudmisstänkt och ensam misstänkt i ärendet.

– Det är uppgifter som kommit fram i förhör tillsammans med andra bevisuppgifter som gör att vi kommit så här långt nu, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare.

23 augusti: Den misstänkte 30-åringen häktas

Mannen som greps tidigare under veckan häktas på sannolika skäl misstänkt för dödsskjutningen. 30-åringen förekommer sedan tidigare under 16 avsnitt i belastningsregistret. Nu misstänks han dels för mord och dels för tre fall av mordförsök men nekar till brott.

– Jag vill inte uttala mig om de argument som är förda utan det är en förundersökning som ska föras vidare och min förhoppning är att den kommer leda till att min huvudman avskrivs från det här, säger mannens försvarsadvokat Jan Erik Jonasson.

20 september: Mannen åtalas

30-åringen åtalas misstänkt för mord och tre fall av mordförsök. Bland bevisningen finns DNA och ammunition och utpekande från ett vittne.

– Det är mycket ovanligt ammunition som använts vid den här skjutningen, säger åklagare Andreas Nyberg.

2 oktober: Rättegången inleds

En av de män som skottskadades i samband med dödskjutningen hörs under rättegångens första dag. Han menar att han inte vet vem som sköt, eftersom han blev skjuten bakifrån.

8 oktober: Huvudvittnet dyker inte upp

När åklagaren ska kalla sitt huvudvittne, en av männen som tidigare varit utpekad som huvudmisstänkt för brottet, dyker han aldrig upp. Mannen har i polisförhör pekat ut 30-åringen som personen som sköt.

Åklagaren begär att polisen ska hämta vittnet till nästa rättegångstillfälle, men inte heller då visar sig mannen.

14 oktober: Vittnet drar tillbaka sina uppgifter

Nästan en vecka efter att han ursprungligen skulle ha hörts kommer vittnet till sist till tals. Han drar då tillbaka sitt utpekande av den misstänkte 30-åringen och säger sig ha pressats av polisen och därför lämnat falska uppgifter.

– Jag hade ingen aning om vem som sköt, säger mannen via videolänk i rätten.

16 oktober: Den misstänkte släpps på fri fot

Efter dagens slutanföranden meddelar tingsrätten att 30-åringen släpps på fri fot. Åklagaren som yrkat på livstids fängelse säger till SVT att det tyder på att mannen kommer att frikännas.

30 oktober: Mannen frias från mordanklagelserna

Den 30-årige mannen frias. Enligt tingsrätten har åklagaren inte kunnat bevisa att det inte funnits en annan skytt och gör den sammantagna bedömningen att bevisningen har ett för lågt bevisvärde. 30-åringen kommer dock inte helt undan utan döms till sex månaders fängelse för en rad andra brott som inte har koppling till Ersbodafallet, däribland en stöld och flera narkotikabrott.

Om inte domen överklagas går ärendet nu tillbaka till polisen som säger att utredningen inte kommer att läggas ned.

Det kommer inte att bli ett cold case, vi kommer att jobba vidare, säger Magnus Forsgren, chef vid polisens avdelning för grova brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet