Två män fångades på övervakningsbilder, men den ena åtalade hävdar att det inte är han på bilden. Eftersom bevisningen inte räcker så friar Umeå tingsrätt dem från mord. Foto: Polisen/SVT

Misstänkta för Mariehemsmordet frikänns – advokaten: ”Var väntat”

Uppdaterad
Publicerad

De två män som åtalats misstänkta för mordet på Mariehem i Umeå frikänns av tingsrätten. Bevisen räcker inte till, menar tingsrätten. Männen var släppta på fri fot sedan tidigare.

– Det var väntat och jag konstaterar att domstolen gått på förvarets linje, säger försvarsadvokat Peter Dahlqvist.

Det var under natten mot söndagen den 8 oktober 2023 som en man i 30-årsåldern hittades svårt skadad utomhus på Mariehem i Umeå. Han hade skadats med ett tillhygge och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Dog av våldsam attack

Enligt åtalet hade mannen utsatts för en våldsam attack med bland annat sparkar och slag mot huvudet. Han fick också 22 skarpeggade skador, troligtvis från knivhugg och avled samma natt på sjukhus av förblödning.

Misstänkt mord på Mariehem

Under utredningens gång har totalt elva olika personer suttit frihetsberövade. I augusti åtalades två av dem – en 20-årig man och en 24-årig man – som är välkända av polisen, men de båda har förnekat inblandning i brottet.

Släpptes på fri fot

Under slutpläderingarna yrkade åklagaren Edvard Breitholtz på att båda männen ska dömas till livstids fängelse, men när rättegången avslutades släpptes de båda på fri fot, en åtgärd som brukar tyda på ett kommande frikännande.

Dna-bevis räcker inte

Enligt tingsrätten räcker inte de bevis som presenterats. Det handlar bland om det dna från 30-åringen som fanns på en av de misstänktas keps. Tingsrätten har kommit fram till att det inte går att avgöra när eller hur det har hamnade på kepsen. Det kan finnas andra förklaringar än att den tilltalade är gärningsman.

– Dna är inte så stark bevisning som man först tror, säger försvarsadvokat Peter Dahlqvist.

Det samma gäller den konversation som 30-åringen haft med en användare på en krypterad app, då han gått med på att möta den som skrev till honom. Men enligt tingsrätten är det inte utrett vem eller vilka som faktiskt skrev från kontot den natten.

Tingsrätten: ”Besvärande” bevisning

Att de misstänkta fabriksåterställde sina telefoner och att en av de åtalade gjorde sig av med de kläder som han bar är ”besvärande” för de tilltalade, men kan förklaras av att de varit delaktiga på ett annat sätt än som gärningsmän.

– Vid en sammantagen bedömning kan konstateras att bevisningen i viss mån talar för att de tilltalade var inblandade i mordet. För en fällande dom krävs emellertid sådan bevisning på individnivå att det beträffande var och en är ställt utom rimligt tvivel att han är gärningsman. I detta fall går det inte att dra några bestämda slutsatser om vilken inblandning i mordet som just de tilltalade kan ha haft, säger rådmannen Caroline Isaksson i ett pressmeddelande.

Bild på en mobil och en blodig trappa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Offret lurades ut från bostaden – se tidslinjen under mordnatten på Mariehem. Foto: Polisen/SVT/montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Mariehem

Mer i ämnet