Det visar de nya markundersökningar som Skellefteå kommun låtit göra.
Först påträffades dioxin runt själva sågverket. Nu har man funnit dioxin också på brädgården, där man behandlade plank för att de inte skulle blåna.
Mängden dioxin på Scharinsområdet beräknas nu uppgå till 60 gram eller en halv deciliter. Det kan låta lite, men dioxin är ett potent miljögift.
– Dioxin är extremt farligt för människan. Det framkallar cancer och orsakar genförändringar – också i mikroskopiska mängder, understryker projektledaren Christer Svensson på Skellefteå kommun.
Ett område med arsenikhaltig sand har också upptäckts på det nära 200 år gamla gamla industriområdet i Klemsnsnäs som hyst sågverk, massafabrik och boardfabrik.
Arseniksanden är slagg som kommer från det närbelägna smältverket Rönnskär. Materialet användes som markfyllning när Scharins & söner byggde en lackeringsverkstad för sina unite-skivor för omkring 70 år sedan.
Arseniksanden ligger halvmeterdjup på en yta stor som en fotbollsplan och måste nu köras på deponi – förmodligen till
RagnSells anläggning i Robertsfors.
De nya fynden av dioxin och arsenik innebär att saneringskostnaden av Scharins-området kan komma att stiga från beräknade 124 miljoner till närmare 150 miljoner kronor.
– Den exakta kostnaden är osäker, beroende på vilken metod som ska användas för destruktion av dioxin, säger Christer Svensson.
Går dioxin göra ofarligt?
– Jo, men man måste i princip slå sönder molekylerna. Och det kostar
pengar...
Dioxinhaltig jord från det riksbekanta företaget BT Kemi i Teckomatorp körs exemeplvis till en anläggning i Holland för destruktion.
Hittills har rivningen av byggnaderna på Scharins i Klemensnäs kostat skattebetalarna 17 miljoner kronor, det mesta bekostat av Skellefteå kommun.
Saneringen av marken blir betydligt dyrare och riskerar att stiga till en bra bit över 120 miljoner. Där hoppas kommunen få statsbidrag med 90 procent av kostnaden.
Robert Tedestedt