BVC-sköterskor i Umeå säger att de träffar allt fler ensamstående med småbarn som inte får det individanpassade stöd de har rätt till enligt socialtjänstlagen.
– Det känns mycket frustrerande för oss som möter dessa föräldrar, säger en av sköterskorna som vill vara anonym.
SVT har pratat med flera ensamstående mammor som upplever att de inte har fått den hjälp de har behövt när de har vänt sig till socialtjänsten.
En av dem är Tyra, som egentligen heter något annat. Hon kontaktade socialtjänsten i julas då både hon och den då 1,5-årige sonen var sjuka i flera veckor.
– När jag ringde dem sa de bara att jag skulle ringa någon närstående och be om hjälp. Men jag skulle ju inte ha ringt dem ifall jag hade haft annan hjälp, säger hon.
Har larmat Ivo om socialtjänsten
BVC-sköterskorna har nu larmat Inspektionen för vård och omsorg om bristerna.
De skriver: ”Vår erfarenhet är att familjer som är i behov av individanpassat stöd eller avlastning i hemmet lämnas utan stöd eller erbjuds stöd som skapar mer stress och belastning. Stödet erbjuds inte heller trots orosanmälningar och påtryckningar från vården när man ser stora risker för barn på olika sätt”.
Chefer vill inte ställa upp på intervju
Ansvariga chefer från kommunen ställer inte upp på intervju, men biträdande verksamhetschef för myndighetsutövning, Camilla Thunell, svarar på BVC-sköterskornas oro via mejl.
– Angående den fråga som BVC lyft även till Ivo så kommer vi att mötas och ha fortsatt dialog.
Ingen fysisk avlastning för småbarnsföräldrar
Kommunen har kontaktfamiljer som vid behov kan avlasta föräldrar som har det kämpigt med sina barn. Men Camilla Thunell känner inte till att föräldrar till spädbarn eller småbarn skulle ha beviljats kontaktfamilj.
– Om det enbart är behov av fysisk avlastning så har vi egentligen ingen insats just för det, skriver Camilla Thunell.
Enligt Elin Torebring, jurist på Socialstyrelsen, ansvarar kommunen enligt socialtjänstlagen för att det finns tillgång till öppna insatser för att kunna möta barns, ungas och vårdnadshavares olika behov.
– Rätten till bistånd är inte knuten till några särskilda insatser, utan socialtjänsten ska göra en prövning av den enskildes behov, och insatsen utformas efter behovet, säger hon.
VAD ÄR EN KONTAKTFAMILJ OCH VAD ÄR ETT JOURHEM?
Kontaktfamilj:
Ett barn kan behöva personligt stöd, trygghet och få komma till en ny miljö. Det kan också handla om att föräldrarna behöver hjälp för att kunna ta sitt föräldraansvar. I sådana situationer kan socialtjänsten utse en kontaktfamilj, som kan vara en person eller en familj.
En kontaktfamilj tar emot barn i sitt hem en eller flera gånger per månad så länge barnet är i behov av en kontaktfamilj.
Jourhem:
Om socialtjänsten vill placera ett barn i ett annat hem finns jourhem för akuta och tillfälliga placeringar (upp till sex månader) och familjehem för placeringar på längre sikt.
Socialtjänsten strävar efter att det ska göras på frivillig grund men ibland behöver beslutet tas mot barnets, vårdnadshavarnas eller den gode mannens vilja. I dessa fall görs det med stöd av LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).
I tillägg till jourhem och familjehem kan barn också placeras i hem för vård eller boende (HVB) eller i stödboende.
Källa: Socialstyrelsen