En kvinna som håller ett barn i handen och går i en trapp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Spendera tid tillsammans och vara nyfiken på sitt barn” – hör specialistpsykologen Sanna Valijani Sjödins råd till föräldrar med barn i 3-5-årsåldern. Foto: Anna Bergman, SVT/Martina Holmberg, TT

Ny utbildning ska stärka småbarnsföräldrar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Morgonrutiner och läggdags är ofta källor till konflikter i småbarnsfamiljer. Många föräldrar upplever dessa stunder som utmanande. Nu erbjuder Region Västerbotten en utbildning för att ge stöd till föräldrar som behöver hjälp i sitt föräldraskap.

– Det handlar om stöd att möta vardagssituationer som starka känsloutbrott till exempel, säger Sanna Valijani Sjödin, specialistpsykolog.

Redan sen tidigare har kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa vid Region Västerbotten arrangerat digitala föräldragrupper, men då för föräldrar till barn från 6 år. Nu kan även föräldrar till yngre barn, 3-5 år få hjälp med strategier.

– Det händer mycket för barnen i den åldern och det är en intensiv del av småbarnslivet, säger Sanna Valijani Sjödin, specialistpsykolog vid Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård Västerbotten.

Erbjuda jämlik vård

Grupperna med tolv föräldraplatser träffas digitalt varannan vecka. Det är olika teman varje gång. Föräldrarna får dela med sig av erfarenheter och får en hemuppgift till nästa träff.

Varför hålls träffarna digitalt?

– Det är för att nå ut till föräldrar i hela länet och erbjuda en jämlik vård oavsett var du bor, säger Sanna Valijani Sjödin.

Den förälder som behöver stöd kan ringa kontaktcenter eller kontakta BVC.

I Socialstyrelsens Öppna jämförelser 2022 har 54 kommuner uppgett att de använder ABC i grupp för barn med utagerande beteende eller annat normbrytande beteende, bland andra Göteborg, Stockholm, Skellefteå och Vårgårda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.