En man håller ett litet barn i sin famn. Bredvid står ett lite större barn på en cykel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan absolut vara ganska jobbigt” – se hur Umeåbor hanterar småbarnslivet. Foto: Anna Bergman/SVT

Så hanterar Umeåbor föräldraskapet: ”Alldeles för många strategier”

Publicerad

Föräldrakurser för att tackla tuffa vardagssituationer är något som borde erbjudas många fler, anser småbarnsföräldrar i Umeå som SVT pratat med.

– Stöd är inte alltid bara för de som är i nöd, utan alla kan behöva strategier som funkar för just den familjen, säger tvåbarnspappan och förskoleläraren Marcus Ronnhed.

För att få plats till den digitala föräldrautbildningen som Region Västerbotten nu startat behövs en bedömning av BVC eller kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten.

– BVC och förskola borde vara snabbare på att visa att sådana här utbildningar finns. Har man problem med exempelvis läggningar kan det vara något man behöver stöd i, säger Marcus Ronnhed.

Själv tycker han att det är utmanande att hantera sina två barns olika behov utifrån att de befinner sig i olika utvecklingsstadier.

Se mer av vad Marcus Ronnhed och mamman Elina Hellberg tycker är utmanande mer föräldraskapet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.