Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Vännäs går just nu 200 barn i simskola och i Umeå har man tvingats utöka platserna eftersom efterfrågan varit hög. Foto: Anders Öhlund/SVT

Dylan åker från Umeå till Vännäs för simundervisning: ”En livförsäkring”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för sommarsimskolor ökar i Västerbotten. Dylan Stenman, 7 år, åker från Umeå till Vännäs för att lära sig simma i sommar.

– Det är fullt i Umeå och det här är enda lösningen. Jag tycker det är en livsförsäkring att barnen ska kunna simma, säger mamma Laura Stenman.

Dylan Stenman är ett av 200 barn som går sommarsimskola i Vännäs. Han är inne på sista veckan av intensivkursen.

– Det går lättare för varje dag, vissa dagar blir det nog uppemot 30 meter säger han.

”Intresset ökar hela tiden”

Hans Nilsson är simlärare och berättar att intresset för sommarsimskolorna ökar hela tiden.

– Vi har fått säga nej till en del barn, säger han.

Emelie Ohlin är simskoleansvarig vid Umeå Simsällskap och berättar att simskolorna alltid haft ett högt tryck och att det fortsätter växa.

– I år har vi haft fler platser än tidigare men det har blivit fullbokat ändå, så det tyder ju på ett högt intresse, berättar hon.

Brist på utebad i Umeå

Umeå kommun har haft mycket problem med sina badanläggningar under våren. Förra veckan öppnade Navet efter att ha haft stängt på grund av legionellabakterier, men Umelagun har fortfarande inte kunnat öppna och Obbolabadet renoveras.

– Det enda utebad som öppnar enligt schema är Vallabadet i Hörnefors, säger Åsa Säfsten Bohman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.