Bjurholm på sommaren 2024, drönarvy uppifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Christina Lidström om it-attacken som drabbade i Bjurholm i drygt en månad: ”Har varit annorlunda”. Foto: Stefan Brännström/SVT

Dyr nota efter it-attacken i Bjurholm – kostat kommunen en miljon: ”Väldigt onödigt”

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg månad sedan utsattes Bjurholm för en it-attack. Först nu börjar kommunens interna system vara tillgängliga. Exakt vad som läckt är oklart.

– Det är extremt många filer från en server. Innehåller de känslig information så får vi återkoppla, säger Jimmy Johansson, kommunchef i Bjurholm.

Det var den 13 maj som Bjurholms kommun utsattes för en it-attack. Det hela uppdagades när personal försökte logga in i sina datasystem.

Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom it-attacken. Men kommunen har först nu fått tillgång till de system som legat nere.

– Det sista som tagit tid är att få tillgång till mejlkonton. Vi har passat på att göra flera säkerhetsåtgärder vilket gjort att det dröjt, säger Jimmy Johansson, kommunchef i Bjurholm.

”Lärt oss hur man gör”

Han menar att det under omständigheterna gått bra – men är lättad över att allt nu återgår till det normala.

– Vi har lyckats reda ut den här attacken på ett bra sätt. Vi har lärt oss hur gör man när man blir helt lamslagen, säger han.

Kostat kommunen en miljon

It-attacken uppskattas ha kostat kommunen drygt en miljon kronor.

– Det pågår fortfarande ett arbete så vi är inte helt klara kring summan än, säger Jimmy Johansson.

Vad tänker du om kostnaden såhär långt?

– Det var väldigt onödigt. Vi hade kunnat använda pengarna till något annat, säger han.

”Extremt många filer” har läckt

Exakt vilka uppgifter som läckt ut är inte utrett ännu. Det kan ta veckor innan arbetet är klart.

– Det är extremt många filer från en server som vi måste gå igenom en och en. Innehåller de känslig information så får vi återkoppla dem det berör, säger Jimmy Johansson.

Händelsen är polisanmäld och kommunen har inte själva varit i kontakt med den ransomware-grupp som tros ligga bakom attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.