Delad bild. Till vänster ett fönster tillhörande en brandhärjad lägenhet. Till höger en man i svart jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I början av februari avled en man i en villabrand i Vännäs – hör Christer Björkman om varför så många dödliga bränder inträffat i Västerbotten de senaste månaderna. Foto: SVT

Rekordmånga döda i bränder förra året – räddningstjänsten i Umeå: ”Väldigt obehagligt”

Publicerad

Förra året dog 85 personer i bostadsbränder i Sverige. Det är den högsta siffran på fyra år. I Västerbotten var dödssiffran den högsta på 14 år.

– Det känns väldigt obehagligt även för oss inom räddningstjänsten. Vi jobbar ju väldigt mycket för att det inte ska hända, säger Christer Björkman verksamhetsstrateg vid räddningstjänsten i Umeå.

Förra året omkom fem personer i bostadsbränder i Västerbotten. Det är den högsta siffran sedan 2008. Och det här året har inte börjat bättre – bara sedan årsskiftet har tre personer dött.

I en lägenhetsbrand på Ålidhem i Umeå i januari avled en kvinna och en man i 60-årsåldern. Två veckor senare omkom en man i 55-årsåldern i en brand i Vännäs.

I december avled även två personer i bostadsbränder i Vindeln respektive Nordmaling.

– Vi har märkt att det har varit ett stort antal bostadsbränder. Men det går upp och ner från år till år. Det är ofta kopplat till en oförmåga att kunna utrymma bostaden, säger Christer Björkman, verksamhetsstrateg vid räddningstjänsten i Umeå.

Hör honom förklara vad som kan ligga bakom det höga dödstalet i klippet.

Döda i bostadsbränder:

Sverige:

2018: 64 personer

2019: 66 personer

2020: 81 personer

2021: 65 personer

2022: 85 personer

2023: Hittills 11 personer

Västerbotten:

2018: 2 personer

2019: 2 personer

2020: 1 person

2021: 1 person

2022: 5 personer

2023: Hittills 3 personer

Fakta: Msb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.